Volkswagen sa dohodol s bankami na podmienkach preklenovacieho úveru

NETKY.SK • 2 December 2015, 12:26 • 2 min
Volkswagen sa dohodol s bankami na podmienkach preklenovacieho úveru

FRANKFURT NAD MOHANOM - Nemecký automobilový koncern Volkswagen (VW) dosiahol dohodu s bankami o podmienkach plánovaného preklenovacieho úveru, ktorý mu má pomôcť zvládnuť náklady na emisný škandál. Uviedla to dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na tri zdroje oboznámené so situáciou.

slovakia

left justify in out

Celkom 13 bánk ponúka VW úvery vo výške buď 1,5 miliardy eur, alebo 2,5 miliardy eur. Dohromady ponúkajú koncernu 29 miliárd eur, tvrdia dva zo zdrojov, ktoré nechceli byť menované, pretože ide o dôvernú informáciu. Podľa jedného z nich banky stanovia svoje podiely na úver pre VW v piatok 4. decembra. Ďalší zdroj zase povedal, že sa o tom rozhodne v nasledujúcich dňoch, bez presného určenia dátumu. Hovorca automobilky v jej centrále vo Wolfsburgu sa k tomu odmietol vyjadriť.

 

Najväčšou európskou automobilkou otriasa obrovský emisný škandál. Americká Agentúra na ochranu životného prostredia (EPA) totiž v septembri obvinila VW, že nainštaloval do 482.000 dieselových áut vyrobených v rokoch 2009 až 2015 softvér, ktorý počas testovania umožňoval zamaskovať skutočné hodnoty oxidov dusíka. Volkswagen neskôr priznal, že na celom svete jazdí zhruba 11 miliónov vozidiel s týmto softvérom. A tento mesiac sa priznal aj k manipulácii s emisiami oxidu uhličitého (CO2), a tiež s údajmi o spotrebe. Týka sa to približne 800.000 vozidiel z produkcie VW dodaných najmä na európsky trh.

 

Volkswagen si vyčlenil bokom 6,7 miliardy eur na počiatočné náklady na úpravu dieselových motorov. A očakáva, že ďalšie výdavky spojené s manipuláciou s emisiami CO2 dosiahnu minimálne 2 miliardy eur. Podľa analytikov dohoda s bankami by mala upokojiť situáciu okolo koncernu, ktorého trhová hodnota v dôsledku škandálu klesla o vyše 20 %. Agentúra Standard & Poor's v utorok (1.12.) znížila úverový rating VW na BBB+ z A-.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies