Vojak sa ospravedlnil za masaker v Afganistane, dostane doživotie

NETKY.SK • 6 Jún 2013, 09:54 • 2 min
Vojak sa ospravedlnil za masaker v Afganistane, dostane doživotie

WASHINGTON - Vojenský súd v americkom štáte Washington prijal dnes priznanie amerického vojaka Roberta Balesa obvineného zo zavraždenia 16 afganských civilistov v marci 2012, čím zároveň odsúhlasil jeho dohodu s obžalobou, podľa ktorej sa vojak vyhne trestu smrti.

slovakia

left justify in out

Ako informovala agentúra Reuters, 39-ročnému seržantovi teraz hrozí už len maximálny trest doživotného väzenia bez možnosti predčasného prepustenia. Vojenský súd vynesie rozsudok až po ďalšom kole súdneho pojednávania, ktoré sa začne 19. augusta.

Bales podľa obžaloby 11. marca 2012 pred úsvitom opustil svoju základňu v Afganistane a v dvoch dedinách v jej blízkosti zastrelil strelou do hlavy 16 civilistov, zväčša žien a detí, a telá niektorých obetí spálil.

Keď sa ho sudca pýtal na motív jeho konania, vyhlásil, že sa sám seba "miliónkrát" pýtal, prečo to urobil - a odpoveď nenašiel. "Na tomto svete neexistuje dobrý dôvod pre to, čo za strašné veci som urobil," vyhlásil.

Jeho prípad znamenal pre americkú vojenskú misiu v Afganistane jeden z najväčších škandálov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies