Vodiči pozor! Cestovanie dnes skomplikuje poľadovica a hmla

NETKY.SK • 9 December 2016, 06:57 • 2 min
Vodiči pozor! Cestovanie dnes skomplikuje poľadovica a hmla

BRATISLAVA - Vodiči musia dnes počítať s výskytom poľadovice a hmly na mnohých miestach Slovenska. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal v tejto súvislosti výstrahu prvého stupňa takmer pre všetky kraje. Pre Banskobystrický, Žilinský a Prešovský kraj platí až do polnoci.

slovakia

left justify in out

Pre okresy Tvrdošín, Ružomberok, Banská Bystrica, Brezno, Liptovský Mikuláš, Poprad a Kežmarok vydali meteorológovia výstrahu prvého stupňa pred vetrom. Podľa SHMÚ môže vietor na horách vo výške 1500 metrov v týchto okresoch dosiahnuť v nárazoch rýchlosť 90 až 115 kilometrov za hodinu. Predpokladaná rýchlosť vetra je v danom ročnom období a pre dané oblasti podľa meteorológov bežná, avšak môže predstavovať potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity a spôsobiť škody menšieho rozsahu.

 

img

 

Slovenská správa ciest informuje, že všetky sledované diaľničné úseky a rýchlostné cesty na území Slovenska sú zjazdné, povrch vozoviek je suchý až vlhký, na východe miestami mokrý. "Cesty I., II., a III. triedy sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne suchý až mokrý, na strednom a východnom Slovensku, vo vyšších polohách, prípadne v hornatejších oblastiach Slovenska miestami pokrytý vrstvou čerstvého až utlačeného snehu do 1 - 3 centimetrov, na cestách III. triedy v oblasti Námestova a Liptovského Hrádku až do hrúbky 4 - 5 centimetrov. Na cestách nižších tried v okolí lokalít Banská Štiavnica, Kremnica, Žiar nad Hronom, Kokava nad Rimavicou, Stakcín, Záborské, Belá a Lenartov sa na vozovkách miestami nachádza zľadovatený sneh do 2 centimetrov," uvádza webový portál zjazdnost.sk.

 

Horské priechody sú podľa Slovenskej správy ciest zjazdné, povrch vozoviek je prevažne suchý až mokrý, okrem priechodov Huty, Vrchslatina a Besník, kde sa miestami nachádza vrstva kašovitého až utlačeného snehu, na priechode Grajnár si treba dávať pozor na čerstvý sneh. Na horskom priechode Kremnické Bane sa na vozovke miestami nachádza zľadovatený sneh, na priechode Herlianske Sedlo je poľadovica.

 

 

Predpoveď počasia na dnes (zdroj SHMÚ):

Zamračené alebo hmlisto, na západnom a strednom Slovensku miestami aj zmenšená oblačnosť. Na severe a východe miestami, inde len ojedinele, mrholenie alebo slabý dážď, pri ktorom sa môže vytvárať poľadovica.
Najvyššia denná teplota 4 až 9, na Zemplíne, Šariši, v Above a pri nízkej  oblačnosti ojedinele aj inde -2 až 3 st.
Teplota na horách vo výške 1500 m okolo +4 st.
Slabý, na západnom a strednom Slovensku postupne západný až severozápadný vietor 2 až 7 m/s (5 až 25 km/h). Na hrebeňoch Tatier prudký až búrlivý vietor.

Predpokladané množstvo zrážok:
do 2 mm

 

Sobota

Prevažne zamračené nízkou oblačnosťou a hmlisto. Na horách a ojedinele aj v nižších polohách polojasno až oblačno. Na severe miestami, inde ojedinele mrholenie alebo slabý dážď, ktorý bude na východe ojedinele namŕzať. 
Najnižšia nočná teplota 2 až -3 st.
Najvyššia denná teplota 4 až 9, na krajnom juhozápade aj teplejšie, na Zemplíne 0 až 4 st.
Slabý, v horských oblastiach a v noci aj na juhozápade prevažne západný vietor 2 až 7 m/s (5 až 25 km/h). Na hrebeňoch hôr prudký vietor až víchrica.

 

Nedeľa

Polojasno až oblačno, v nižších polohách miestami zamračené nízkou oblačnosťou alebo hmla. Popoludní od severozápadu pribúdanie oblačnosti.
Ojedinele, popoludní v severnej polovici miestami, slabý dážď alebo mrholenie, k večeru od 1300 m sneženie. 
Najnižšia nočná teplota 2 až -3 st.
Najvyššia denná teplota 4 až 9, na Zemplíne väčšinou 0 až 4 st.
V noci prevažne slabý, cez deň postupne západný až severozápadný vietor 4 až 10, v nárazoch okolo 15 m/s (15 až 35, 55 km/h). Na horách postupne búrlivý vietor až víchrica. Na východe väčšinou slabý vietor.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies