Voda je surovina budúcnosti ľudstva

NETKY.SK • 29 Júl 2010, 13:08 • 2 min
Voda je surovina budúcnosti ľudstva

Voda je surovina budúcnosti ľudstva

slovakia

left justify in out

img

Aktivisti Greenpeace sa zaoberajú v rámci splavu po Malom Dunaji ochranou povrchovej vody Žitného ostrova. Organizácia realizuje tento rok ekotábor, na ktorom sa zúčastní 30 aktivistov, zo Slovenska, z Rakúska, Maďarska a Nemecka.
"Cieľom tohtoročného tábora je ochrana vôd, pretože na Žitnom ostrove sú čisté vody veľmi dôležité. Protestujeme proti výstavbe ropovodu cez Žitný ostrov, cez chránenú vodohospodársku oblasť," povedala pre TASR koordinátorka toxickej kampane Greenpeace Kateřina Věntusová s tým, že súčasná vláda sa zaviazala, že zabezpečí, aby ropovod nešiel cez chránené územie. "Dúfam, že dôjde k deklarácii, ktorá by bola dôvetkom k platnému memorandu o porozumení medzi Slovenskom a Rakúskom. Táto deklarácia by zabezpečila, že ropovod cez Žitný ostrov nepôjde," uviedla koordinátorka.
Splav aktivistov sa začal v Jelke a končí sa v Kolárove. "Počas štyroch dní splavujeme 90-km úsek, sme kempovali v Jelke a Jahodnej, dnes budeme mať zastávku v Topoľníkoch. Na záver v Kolárove uskutočníme aj rozlúčkový večer," priblížila Věntusová a dodala, že na dnešnom úseku pôjdu cez nedotknutú prírodu. "Na tomto úseku môžete vidieť bobra, kormorána a rôzne druhy vzácnych vtákov. Pozvali sme si aj odborníkov, ktorí nám po večeroch prednášajú. Hlavnou témou včerajšieho večera bola prednáška o vzácnych vtákoch, vypočuli sme si aj informácie o nebezpečných chemikáliách na ľudský organizmus, o vplyve hormonálnych rozrušovačov na ľudské zdravie," informovala koordinátorka.
"Územie Žitného ostrova je veľmi dôležité pre Slovensko, je to najväčšia zásobáreň pitnej vody strednej Európy. Žiaľ, keď hovoríme o vzácnych oblastiach Slovenska, tento región sa často obchádza," doplnila hovorkyňa Greenpeace Lucia Szabová, s tým, že so Žitným ostrovom sa treba zaoberať priebežne, treba ho chrániť v širšom meradle, nie len v čase, keď sa chystá výstavba ropovodu. "Preto je dôležité, aby naši aktivisti videli túto prírodu, ktorá je veľmi vzácna a veľmi pekná. Upozorňujeme ľudí, aby do vody nehádzali odpadky, nevylievali znečisťujúce látky. Voda je surovina budúcnosti," konštatovala Szabová.
Na Slovensku je to samozrejmosť, ale sú krajiny, kde majú veľké problémy s prísunom tejto vzácnej tekutiny. "Vodu by sme si mali preventívne chrániť, či už ide o povrchovú alebo podzemnú vodu, aby sme nespôsobili neskôr problémy. K životnému prostrediu sa treba správať zodpovedne," uzavrela hovorkyňa.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies