Voči utečencom boli najtolerantnejší: Boja sa ich už aj vo Švédsku

NETKY.SK • 19 Január 2016, 19:16 • 2 min
Voči utečencom boli najtolerantnejší: Boja sa ich už aj vo Švédsku

ŠTOKHOLM – Vo Švédsku si pomaly začínajú priznávať, že spolužitie s utečencami sa nezaobíde bez problémov. Po sexuálnom obťažovaní žien v nemeckom Kolíne sa rovnaké situácie opakovali aj v severskej krajine a médiá už začínajú informovať o utečeneckej kríze ako o probléme.

slovakia

left justify in out

O zmene nálady vo Švédsku informuje český web idnes.cz. Protiutečenecká nálada zasiahla Švédsko na konci minulého roku, kedy výrazne stúpli preferencie protiimigrantskej strane Švédski demokrati. Názor na utečencov vo Švédsku však sa radikálne zmenil práve po útokoch prisťahovalcov na ženy v nemeckom Kolíne nad Rýnom.

 

 

Podobná aféra sa vynorila aj vo Švédsku, keď sa na verejnosť dostala utajovaná policajná správa o sexuálnom obťažovaní migrantmi na posledných dvoch ročníkoch štokholmského festivalu mládeže.

 

Sexuálne útoky počas novoročných osláv hlásili aj zo Švédska

 

O utečencoch len dobre

 

„Sused, ktorý pracuje v miestnych novinách, sa mi zveril, že len niekoľko mesiacov predtým by takáto správa vôbec nemohla vyjsť,“ napísal v denníku The Daily Telegraph Richard Orange, ktorý dlhodobo žije Škandinávii.

 

„Minulý utorok sme na domovej schôdzi riešili obsadenie jedného z bytov. Majiteľka, rovnako ako veľká časť obyvateľov mojej štvrte, je jasne ľavicového zamerania a byt chcela prenajať rodine utečencov z Iraku, ktorí nemali žiadne dokumenty. Na tejto schôdzi však názor zmenila – rozhodla sa, že by to bolo príliš riskantné a komplikované a že namiesto toho prenajme byt švédskej rodine. ,Cítim sa hrozne. Ako keby som teraz zradila svoje ideály,‘ povedala po tom, čo svoje rozhodnutie oznámila. ,Ak ani ja neprenajmem svoj byt utečencom, kto iný to teraz urobí?‘,“ opísal v denníku Orange príbeh, ktorý sa stal v mieste jeho bydliska.

 

Minulý rok bolo práve Švédsko spolu s Nemeckom krajinou, ktorá bola k migrantom najtoleratnejšia. Vo Švédsku ich minulý rok prijali najviac v Európe – až 160-tisíc.

 

Prvá veľká zmena v politike Švédska voči utečencom nastala koncom minulého roka. Vicepremiérka zo strany zelených neudržala slzy, keď 24. novembra oznámila zatvorenie otvorených dverí pre utečencov.

 

Švédska vláda zaviedla prísne kontroly na hraniciach s Dánskom, odkiaľ do krajiny prichádzali utečenci.

„Úrady len veľmi neochotne hovorili o nadpriemernej kriminalite prisťahovalcov. Negatívne správy, ktoré sa ich týkali, zametali v spolupráci s ,politicky korektnými‘ novinami pod koberec,“ napísal švédsky portál The Local.

 

Ženu vo Švédsku sexuálne obťažovali prisťahovalci

 

Vo Švédsku sa spustila vlna negatívnych správ o prisťahovalcoch. Každý deň sa obyvatelia Švédska dozvedajú o problémoch multikultúrnej spoločnosti.

 

Utečenci už bývajú v stanoch, nie v ubytovniach a bytoch, ako tomu bolo predtým. Množia sa aj útoky obyvateľov na utečencov, ktorým niekoľkokrát zapálili obydlia. Polícia dokonca začala zverejňovať štatistiky kriminality na základe etník.

 

„Švédsko je dnes krajinou samotárov – z veľkej časti za to môže veľkorysý sociálny systém, pri ktorom už nikto nikoho nepotrebuje. Utečenci ukazujú Švédom už často vzdialenú spomienku – že aj oni kedysi žili pokope,“ napísal Orange pre The Daily Telegraph.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies