Vo všetkých pohoriach Slovenska platí mierne lavínové nebezpečenstvo

NETKY.SK • 5 Apríl 2018, 09:56 • 2 min
Vo všetkých pohoriach Slovenska platí mierne lavínové nebezpečenstvo

BRATISLAVA - Na horách bolo dnes ráno polooblačno. Fúkal prevažne západný až severozápadný vietor o sile 5 m/s (18 km/h ), v nárazoch cez 10m/s (36 km/h), informuje Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v Jasnej.

slovakia

left justify in out

V priebehu dňa sa očakáva príchod studeného frontu, ktorý prinesie zrážky a mierne ochladenie. Povrch snehovej pokrývky je rôznorodý, vo vrcholových miestach a na miestach, kde vietor prekonával terénne prekážky, je vyfúkaný na podkladovú ľadovú vrstvu, v nižších polohách je vlhký až kašovitý. V priebehu dňa v stredných polohách bude snehová pokrývka sadať v celom profile s prírastkom nového vlhkého snehu do piatich centimetrov. Súvislá snehová pokrývka sa v závislosti na orientácii nachádza nad hranicou 1 000 - 1 150 m n.m.

Vo všetkých pohoriach Slovenska platí mierne lavínové nebezpečenstvo, t.j. druhý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice, ktorý platí najmä od poludňajších hodín na južných, juhovýchodných a juhozápadných svahoch so sklonom od 35° a viac. Je to dôsledok veľmi silného prudkého oteplenia bez nočných mrazov. V týchto miestach sa očakávajú aj samovoľné lavíny alebo samovoľné základové lavíny. Lavína sa môže uvoľniť na strmších svahoch pri veľkom dodatočnom zaťažení, napr. pádom, zosuvom ťažkého snehu, peším výstupom v svahu.

Lavínové nebezpečenstvo zotrváva, v spojení s dažďom stúpa.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies