AKTUALIZÁCIA Vo Viedni došlo k viacerým teroristickým útokom, ozbrojení páchatelia sú na úteku

NETKY.SK • 2 November 2020, 22:30 • 2 min
AKTUALIZÁCIA Vo Viedni došlo k viacerým teroristickým útokom, ozbrojení páchatelia sú na úteku

VIEDEŇ – V rakúskej metropole došlo vo večerných hodinách k teroristickému útoku na synagógu. Jeden policajt bol vážne zranený.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

  • aktualizované 12:30
  • Upozorňujeme, že obsah je nevhodný pre maloletých a citlivé povahy  

V pondelok večer došlo k útoku na synagógu v centre Viedne. Podľa svedkov bolo z miesta činu počuť niekoľko výstrelov. Počas incidentu mal byť vážne zranený jeden policajt, ktorý po prevoze do nemocnice zomrel. Podľa dostupných informácií došlo k streľbe aj na ďalších piatich miestach (Salzgries, Graben, Fleischmarkt, Bauernmarkt a Morzinplatz), minimálne 15 ľudí bolo prevezených do nemocníc, pričom sedem z nich je ťažko zranených.

Podľa portálu heute.at sa útočník mal k vražednej zbrani dostať práve na Slovensku. Podľa rakúskej tlačovej agentúry APA útočil aj 20-ročný Kujtim Fejzulai - rakúsky občan pochádzajúci zo Severného Macedónska. Hlásil sa k organizácii Islamský štát.

 

Informácie o počte obetí sa zatiaľ líšia, niektoré rakúske média uvádzajú tri, iné osem. Obeťami sú dvaja muži a žena, povedal rakúsky šéf rezortu vnútra Karl Nehammer. Polícia zastrelila aj podozrivého jedného z útočníkov. Mal pri sebe pušku a falošnú samovražednú vestu. ORF.at informuje, že mŕvi sú dvaja muži a dve ženy z radov civilistov. Zranených má byť 17 osôb. Rakúsko vyhlásilo do štvrtka trojdňový štátny smútok.

Po útočníkoch pátra špeciálne komando

Jeden z teroristov sa údajne vyhodil do vzduchu, pričom mal na sebe pripevnené výbušné zariadenie. Po ostatných útočníkoch pátrajú policajné jednotky. Podozriví muži použili dlhé zbrane a údajne aj nože. Svedkovia hlásia výstrely aj z priestorov metra. Polícia už zadržala niekoľko mužov. 

 

 

Počas útoku málo zároveň dôjsť aj k rukojemníckej dráme v japonskej reštaurácií Akakiko na ulici Mariahilfer-straße. Útočnici tam mali zraniť viacerých zákazníkov. 

 

Rakúsky kancelár Sebastian Kurz útok označil za „nechutný teroristický útok“. Minister vnútra Nehammer vyhlásil, že ide o viacero páchateľov, ktorí sú ťažko ozbrojení a nebezpeční, preto Viedenčanov žiada, aby sledovali správy a riadili sa policajnými inštrukciami.  Situáciu riešia rakúske ozbrojené sily, vrátane špeciálneho Jagdkommanda. Tí uzavreli centrum mesta, pričom sa do týchto ulíc nedá dostať dnu ani von. 

 

 

K situácii sa už vyjadril aj slovenský minister vnútra Roman Mikulec, ktorý na sociálnej sieti Facebook informoval, že: "Som informovaný o útoku, ku ktorému došlo vo Viedni. Podnikli sme všetky potrebné kroky na zaistenie bezpečnosti našich občanov. O aktuálnej situácii u našich západných susedov komunikujeme aj s rakúskou stranou."

 

"Desivé správy z Viedne. Podľa rakúskeho ministra vnútra streľba v centre má za následok niekoľko ranených, pravdepodobne mŕtvych. Polícia Českej republiky je v kontakte s rakúskymi kolegami, na hraničných priechodoch s Českom boli prijaté opatrenia," uviedol český šéf rezortu vnútra Ján Hamáček. 

 

 

Útoky odštartovali výstrely z centra mesta 

Po streľbe pred synagógov dostali židovskí občania žijúci vo Viedni upozornenie, aby neopúšťali svoje domovy. Ministerstvo vnútra predbežne vyhodnocuje incident ako teroristický útok alebo vyčíňanie šialenca.

 

 

K prvému útoku došlo približne o 20:00 hodine na ulici Seitenstettengasse, ktorá sa nachádza neďaleko stanice metra Schwedenplatz v úplnom centre mesta. Tá odštartovala sériu ďalších útokov po celom meste. 

 

Mohlo by vás zaujímať: Na hranici Bieloruska s Ukrajinou bola zadržaná skupina radikálov so zbraňami

 

 

Príslušníci polície momentálne pátrajú po strelcoch, pričom rozbehli rozsiahlu akciu. Oblasť incidentu je uzavretá. Polícia zároveň na sociálnej sieti Twitter verejnosť vyzvala, aby čo najrýchlejšie opustili verejné priestranstvá a vyhli sa verejnej hromadnej doprave.

 

Rabín Schlomo Hofmeister agentúre AP prezradil, že videl najmenej jedného človeka, ktorý vystrelil na ľudí. Tí sedeli pred barmi na ulici pod jeho oknom. "Pred našou budovou vystrelili prinajmenšom 100 rán," uviedol.

 

 

 

 

Prečítajte si tiež: AKTUALIZÁCIA: Francúzsko sa stalo terčom viacerých teroristických útokov. Polícia už zasahovala na dvoch miestach, úrady hlásia mŕtvych

 

Vyjadril sa aj rakúsky minister vnútra Karl Nehammer. "Máme niekoľko zranených a niekoľko mŕtvych," povedal. Podľa informácií denníka SME sú mŕtvi traja ľudia z radov obyvateľstva a 15 osôb sa zranilo.

 

 

Na Twitteri sa vyjadril aj slovenský minister zahraničných vecí Ivan Korčok (nominant SaS): "Sme šokovaní zo záberov z teroristického útoku vo Viedni. V týchto ťažkých chvíľach sme v mysliach a srdciach s občanmi Rakúska."

 

 

Dočasný prezident Policajného zboru SR Peter Kovařík informoval, že reaguje aj slovenská strana. Naši policajti už hodinu po začiatku útokov začala kontrolovať slovenské hranice, ale aj strategické miesta na území SR. Vysvetlil, že v súvislosti so streľbou vo Viedni komunikujú aj s partermi z okolitých krajín. V tlačovej správe to prezradila hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Bárdyová.

Pri streľbe z pondelka 2. novembra v centre Viedne zomreli niekoľkí civilisti. Iní utrpeli zranenia. Zranený bol aj jeden policajt. Na facebooku o tom informovala viedenská polícia s dôvetkom, že muži zákona zastrelili jedného z útočníkov. Tých je podľa polície viacej. Pozor, sú vyzbrojení puškami.

 

 

Predseda Národnej rady SR Boris Kollár po tejto udalosti poslal rakúskemu predsedovi parlamentu Wolfgangovi Sobotkovi kondolenčný telegram. „Vyjadrujem rozhorčenie nad tým, čo sa stalo, zároveň vyjadrujem úprimnú sústrasť celému rakúskemu ľudu. V týchto ťažkých chvíľach sme s Vami, myslíme na Vás a modlíme sa za Vás,“ znie kondolencia predsedu NR SR.

 

Správu budeme aktualizovať.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies