Vo veku 85 rokov zomrel všestranný umelec a maliar Ernst Fuchs

NETKY.SK • 9 November 2015, 13:59 • 2 min
Vo veku 85 rokov zomrel všestranný umelec a maliar Ernst Fuchs

VIEDEŇ - Rakúsky maliar Ernst Fuchs, v dielach ktorého sa snúbi láska k jasným farbám s náboženskými motívmi, zomrel dnes vo veku 85 rokov. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na jeho syna Tillmanna Fuchsa.

slovakia

left justify in out

Ernst Fuchs, známy najmä vďaka svojim farbistým obrazom, bol všestranným umelcom. Okrem toho, že sa preslávil ako maliar, bol i medzinárodne uznávaným sochárom, scénografom, grafikom, skladateľom a básnikom. Fuchs bol takzvaným zázračným dieťaťom; ako 15-ročný začal navštevovať viedenskú Akadémiu výtvarných umení, dopĺňa agentúra DPA. Po druhej svetovej vojne spolu s ďalšími maliarmi založil viedenskú školu fantastického realizmu, ktorá kládla dôraz na jasnosť, detaily a náboženskú symboliku. Niektorí odborníci ju prirovnávali k raným flámskym maliarom.


Fuchsa v počiatkoch tvorby výrazne ovplyvnili rakúski maliari Gustav Klimt, Egon Schiele a ich ďalší súčasníci, a to najmä štruktúrou a farbami. Neskôr, v 60. rokoch, sa inšpiroval symbolikou alchymistov a manieristami, najmä Jacquesom Callotom. Fuchs bol katolík a vo svojich maliarskych dielach čoraz viac využíval náboženskú symboliku. K jeho najznámejším dielam patrí kolosálna Posledná večera, ktorú vytvoril koncom 50. rokov v Izraeli.


V polovici 70. rokov Fuchs patril vo Viedni k vyhľadávaným operným scénografom a spolupracoval na operách ako Mozartova Čarovná flauta či Wagnerov Lohengrin.
Umelec bol známy aj pre svoj luxusný životný štýl. Býval na okraji Viedne v secesnej vile, ktorú v 19. storočí postavil rakúsky architekt Otto Wagner a neskôr slúžila aj ako múzeum vystavujúce Fuchsove práce. Bol otcom 16 detí, ktoré splodil so siedmimi ženami.
 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies