Elon Musk ukázal, ako funguje implantovaný čip do mozgu

NETKY.SK • 31 August 2020, 10:39 • 2 min
Elon Musk ukázal, ako funguje implantovaný čip do mozgu

SAN FRANCISCO - Elon Musk ukázal, ako elektronický čip pripojený k mozgu vyzerá a funguje. Podnikateľ verí, že tato technológia pomôže pri liečbe neurologických chorôb.

slovakia

left justify in out

Americký podnikateľ Elon Musk ukázal prvé výsledky práce svojho startupu Neuralink - mikročipy na prepojenie mozgu s počítačom. Prvé vyvinuté čipy sa implantovali do mozgu ošípaných. Musk je presvedčený, že táto technológia je použiteľná pre ľudí a môže pomôcť pri liečbe poškodenia mozgu a iných neurologických porúch.

 

Experiment na ošípaných

Elon Musk predstavil prvý vývoj svojho biotechnologického startupu Neuralink, ktorý bol uvedený na trh v roku 2016. Spoločnosť získala 158 miliónov dolárov na investície, z ktorých sám Musk poskytol 100 miliónov dolárov.

 

 

Počas prezentácie inovatívny podnikateľ uviedol, že čip veľkosti mince bol implantovaný do mozgu troch ošípaných a úspešne bol extrahovaný z mozgu jednej z nich. Počas prezentácie boli prasa v kotercoch na pódiu vedľa neho.

 

Pomocou čipu implantovaného do mozgu prasatka menom Gertrúda sa dalo ukázať, ako jej mozog reaguje na kŕmenie. Kedy Gertrúda jedla, diagram na obrazovke zobrazoval výbuch aktivity. Aktivita mozgu sa monitoruje bezdrôtovo a identifikuje to, čoho sa prasa dotkne ňufákom, vysvetlil Musk.

 

img

 

Okrem iného je čip schopný sledovať aj bežné veci ako tep, teplota, krvný tlak a dokáže monitorovať pohyb osoby. 

 

Medicína a Black mirror

Nový elektronický čip bol nazvaný Link. Musk jeho prirovnal k hodinkám Fitbit, ktoré budú vložené v lebke človeka.

 

Predpokladá sa, že bude pripojený do kosti lebky človeka a pripojí sa k mozgu pomocou 1024 elektród, ktoré budú tenšie ako ľudské vlasy. Budú napojení do vonkajšej časti mozgu a čip môže pracovať cely deň bez dobíjania, uviedol Musk.

 

img

 

Čip pomôže bojovať s neurologickými poruchami, ako sú Alzheimerova choroba, demencia, poranenie miechy a ochrnutie. Podľa Muska to tiež môže pomôcť vyrovnať sa so stratou pamäti alebo sluchu ako aj s depresiou a nespavosťou.

 

Okrem lekárskych účelov sa čip plánuje tiež použiť na priamy prenos hudby do ľudského mozgu, na uchovanie a reprodukciu spomienok. Musk preto spomenul epizódu televízneho seriálu Black Mirror: ľudia v nej nahrávajú všetky spomienky na rovnaké čipy a môžu si ich navzájom ukazovať.

 

Zatiaľ nie je známe, kedy sa začnú testy čipu na ľuďoch. Musk však odhalil približné ceny za inštaláciu Linku. V prvých fázach to bude stáť "veľmi drahé", uviedol podnikateľ, v budúcnosti však cena klesne na niekoľko tisíc dolárov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ann M

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona