Vo väzení závislosti - viete, ako odzbrojiť manipulátorov a vzťahových predátorov?

NETKY.SK • 11 Jún 2023, 18:00 • 2 min
Vo väzení závislosti - viete, ako odzbrojiť manipulátorov a vzťahových predátorov?

Je to jedna z najťažších závislostí. Je rafinovaná, je často neviditeľná, dokáže obopínať dušu, srdce a život človeka ako obrovská chobotnica. Uberá nám postupne z našej vlastnej identity. Toľko, koľko ešte dovolíme...

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Závislosť na reakciách, pocitoch, prijatí druhých ľudí. Vzniká v toxických vzťahoch, založených na zneužívaní, kde sa všetko točí okolo jednej strany, jedného človeka. Pre ktorého sa naučíme žiť. Ktorému sa naučíme slúžiť. Strafiť vždy do jeho nálad, pocitov, potrieb, nárokov.

 

Postupne si vyvinieme až panický strach z toho, že nevyhovieme. Nepotešíme. Že sme nevyvolali tú správnu reakciu. Tým, akí sme. A tak sa z nás stane akýsi praclík – pokrútené, krivé, stlačené stvorenie, ohýbané podľa toho, aby len niekde nevytŕčalo, aby niečím „svojmu“ narcisovi, manipulátorovi nezavadzalo. Svojím hlasom, pocitom, autentickým prejavom. Tak sa našej autentickosti vzdávame. V prospech závislosti, ktorú sme si vytvorili. Závislosti vyhovieť...

 

img

 

Viem, aká je to olovená guľa, aké je to dusivé väzenie - žiť v manipulatívnych vzťahoch a súcítim s každým, kto také niečo okúsil. Viem tiež, prečo sa z neho tak ťažko dostáva. Pretože si často svoj stav v takom vzťahu neuvedomujeme. Zdá sa nám to už normálne. Tak sme sa naučili. Že na naše pocity, názory, potreby nie je priestor, že sme tu vo veľkej šialenej súťaži, ako nasýtiť potreby a pocity toho vedľa nás.

Žiaľ, často tomu pomáha aj akýsi prekrútený názor v spoločnosti, ktorý dokáže odsúdiť človeka, snažiaceho sa vymaniť z nebezpečného vzťahu. Ľudia okolo sú schopní nahovárať vám, že „no čo, každý máme nejaký údel! Všade je niečo. Asi je to tvoja životná úloha. Lekcia. Pritiahol si si to..." Alebo dokonca: „Veď sa toľko nesťažuj, nebuď precitlivený, rozmaznaný. Veď je pekné byť tu pre druhého. Možno čakal na teba, aby si ho zmenil, zachránil...“

 

Aj vďaka takýmto „dobre mieneným“ radám a všeobecne panujúcim názorom ľudia zostávajú vo svojom utrpení a väzení. Kde často ide o duševné, fyzické zdravie, ale aj o život. Sú naučení zhrbiť sa, skrčiť, a ešte ich v tom podporujú aj podobné prekrútené kvázi psychologické teórie. A predsa, niekde v nás, v najposlednejšom záhybe srdca divo bliká a pípa červený maják, ktorý k nám kričí, že niečo nie je v poriadku.

 

img

 

A má pravdu! Ak vás niekto zosmiešňuje, ak spochybňuje vaše sny, vízie, názory, potreby, alebo aj výzor, tak to nie je váš učiteľ, vaša životná úloha, váš osud. Vaše kontrolky reagujú správne. Ak vám niekto dáva najavo, že nie je čas na vaše názory, vypočutie, pocity, že vlastne nie je čas a priestor na vás,  tak sa jednoducho chová zle a vy si zaslúžite iné prostredie a vzťahy.

Keď v niekoho prítomnosti cítite podsúvanie pocitov viny, výčitiek, sklamaní z jeho nenaplnených očakávaní, nemáte sa zamyslieť nad sebou. Máte sa zamyslieť nanajvýš tak nad tým, koľko minút a priestoru ešte tomuto človeku vo svojom živote venujete. Keď vám niekto neustále dáva posmešné mená, bagatelizuje vaše rozhodnutia, osobnosť, tak nie, Boh vám nehovorí, aby ste sa naučili cítiť v prítomnosti toho človeka dobre. Naopak, hovorí vám, že to nie je vaša spoločnosť, váš život, vaše vzťahy.

 

Boh nad zneužívaním a útlakom nemyká bezradne plecami. Taký On nie je. S Bohom je áno áno a nie je nie. Boh hovorí zlému zlé a útočníkovi útočník. On nikomu neponúka poloväzenie, poloslobodu, polovzťahy, položivot. Kvôli tomu Ježiš nešiel na kríž! Šiel tam za plný život, plnú slobodu, plnú radosť, tvoju plnú integritu a identitu, tvoj plný šťastný a slobodný dych!

 

img

Boh nikdy nehovorí, že máš zniesť všetko, čo ti kladie na chrbát svet, čo ti tam naložia ľudia vo svojej zlovôli, sebeckosti a manipuláciách. To nie je Jeho kríž. On má pre teba celkom iné úlohy a skúšky, v ktorých je vždy sloboda a pravda. Úprimnosť a plnosť. Dôstojnosť a dobro.

Ak si niekedy nie si istý, či máš právo povedať niečomu/niekomu NIE, polož si túto kontrolnú otázku?: „Je toto ten skvelý zámer, s ktorým ma vyslal Boh na svet? Sú toto podmienky, v ktorých môžem Jeho zámer plniť? Je toto Jeho sloboda, odraz Jeho lásky?...“ Odpoveď príde potichučky, no celkom jasne a zreteľne. Áno-Nie. Taký je Boh. Ten, čo ťa prijal, keď si ešte nebol na svete. Ten, čo ťa chce chrániť. Povzbudzovať. Tešiť. Živiť. Rozvíjať.

 

 Ak toto neodrážajú tvoje vzťahy, nie sú Božie. Bodka. Práve On do teba, do mňa, do nás všetkých vložil tie kontrolky, tie kritériá, čo je dobré a čo zlé. Možno sú hlboko, možno zapadané prachom. No sú tam. A keď sa rozozvučia, buď rád, že fungujú. Neignoruj ich. Keď niekto prekračuje tie neviditeľné čiary dobrého a zlého, čo do teba Boh vkreslil, máš právo zdvihnúť ruku a hlas a povedať NIE...  

 

img

6 tipov, ako sa vyhnúť manipuláciám a závislosti na druhých:

 

1. Zmeň svoj názor na to, že tvojou úlohou je zmeniť ich. Alebo dokonca zachrániť. Zachraňujeme ľudí, ktorí sa ocitli v situácii, v ktorej si nevedia sami pomôcť a potrebujú pomocnú ruku. Ľudí, ktorí žiadajú o pomoc, ktorí sa chcú zmeniť, sú si vedomí svojich chýb a chcú ich odčiniť. Narcis či manipulátor väčšinou nič také nechce. Chce len svoje zdroje, obete, z ktorých môže ďalej žiť. To nie je tvoja úloha, tvoja úloha je zmeniť svoj postoj k tejto situácii a svoj život k lepšiemu!

2. Buď k sebe pravdivý! Odhaľ klamstvá a ilúzie, ktoré si si o partnerovi, o tomto vzťahu pestoval. Nazvi naplno zlé zlým, choré chorým, nebezpečné nebezpečným, prijmi aj to, že si sa správal hlúpo a nestaral o seba! Úprimnosť a pravda oslobodzuje a posúva vpred!

3. Urob svojou hlavnou prioritou poznať seba, byť si vedomý svojej hodnoty, svojich cieľov a zásad. Keď vieš, kto si, čo je pre teba dôležité a kam kráčaš, o to ťažšie s tebou môže niekto vykývať a zneužívať ťa.
4. Uč sa byť autentický, úprimný, pravdivý a jasný! Na takúto zbraň väčšinou narcisi nemajú odpoveď. Radi hrajú hry, zamotávajú, zahmlievajú. Boja sa biblického „áno je áno“ a „nie je nie“, lebo vtedy sú trhané ich pavučiny lží. Nepúšťaj sa s ním do bojov, do hádok, intríg, nebojuj jeho zbraňami, najväčšou hrozbou pre manipulátora je autentickosť, na ktorú sa nechytajú jeho taktiky, zastrašovanie, vydieranie...
5. Poznaj svoje „triggery“, teda spúšťače tvojich pocitov strachu, viny, hnevu... Čo ťa dokáže rozhádzať, emočne zlomiť, čo z jeho slov, taktík ťa núti zle sa rozhodnúť, podľahnúť mu, alebo naopak – utiecť? Ak poznáme svoje pocity, aj tie bolestivé, ak poznáme tie tlačidlá, ktoré reagujú impulzívne na akcie manipulátora, vieme ich lepšie ovládať. Čím menej poznáme a ovládame svoje pocity, reakcie, tým ľahšie sa vydávame do rúk predátora. Niekedy je najlepšou reakciou nereagovať.
6. Vždy sa pýtaj – koho sú toto očakávania, nároky? Chce odo mňa všetko toto, čo po mne požadujú druhí aj Boh? Je to to, kam ma On posiela, je to ten zámer, cesta, pre ktorú ma On stvoril?...

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Alexandra Elia
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies