Sviatok všetkých svätých je v prvom rade o úcte voči zosnulým

NETKY.SK • 29 Október 2019, 08:12 • 2 min
Sviatok všetkých svätých je v prvom rade o úcte voči zosnulým

BRATISLAVA - Cintoríny sa už s blížiacim sa Sviatkom všetkých svätých pripravujú na nápor návštevníkov. Pozostalí sa často vyberú na návštevu hrobov len raz ročne, čo so sebou môže priniesť hneď viacero negatív.

slovakia

left justify in out

Len bratislavské cintoríny navštívia počas sviatkov desaťtisíce ľudí denne. Výška návštevnosti závisí najmä od počasia. Najrušnejší čas je pritom prevažne po zotmení. "Nočná idyla pri sviečkach vytvára emócie, aj pre malé deti je to nezabudnuteľné a dospelí tak majú trochu čas na zamyslenie sa nad sebou a nad rodinnými príslušníkmi," vysvetlil predseda Slovenskej asociácie pohrebných a kremačných služieb Ladislav Stríž.

 

img

 

Počas sviatkov by mali ľudia podľa Stríža myslieť hlavne na pochovaných a aj ostatných návštevníkov a vyhýbať sa potýčkam či iným náhodným rodinným stretnutiam, počas ktorých by mohlo prísť k nezhode pri hroboch. "Cintorín je pôda, kde sa treba správať trpezlivo. Úcta voči zosnulému a pozostalým, ktorí tam prichádzajú, by mala byť na prvom mieste."

 

img

 

Ľudia podľa Stríža už v dnešnej dobe nemajú veľa času navštevovať cintoríny a Sviatok všetkých svätých sa tak niekedy stáva jednodňovou súťažou o najkrajší hrob. Doba sa však podľa neho mení, a mladí v budúcnosti budú navštevovať cintoríny ešte menej.

 

img

 

Budú mať tiež iné výdavky a menej financií investujú na výzdobu hrobov. Odhaduje, že cintoríny sa tak začnú čoraz viac podobať na americký spôsob, kde sa s honosnou výzdobou nedá stretnúť. Ľudia si potom častejšie zapália sviečku doma a zamerajú sa skôr na seba, pripomínajú si blízkych a smútok vnútorne. "Slovensko spolu s celou strednou Európou je ešte zatiaľ skôr konzervatívne. Nedá sa zabrániť, aby na cintoríny ľudia nosili veci, ale treba myslieť aj na ekológiu," podotkol Stríž na záver.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies