Vo Varšave vyšlo do ulíc viac ako 200.000 ľudí

NETKY.SK • 11 November 2018, 19:18 • 2 min
Vo Varšave vyšlo do ulíc viac ako 200.000 ľudí

VARŠAVA - Viac ako 200.000 občanov vyšlo v nedeľu do ulíc Varšavy a pripojilo sa k dvom pochodom pri príležitosti 100. výročia nezávislosti Poľska.

slovakia

left justify in out

Ulicami poľskej metropoly prešli v popoludňajších hodinách i najvyšší ústavní činitelia vrátane prezidenta Andrzeja Dudu v rámci pochodu organizovaného štátom Pre Teba Poľsko.

 

Paralelne však napredoval ulicami Varšavy aj Pochod nezávislosti, ktorý pripravili nacionalisti a ultrapravicové subjekty a o ktorého konanie sa v uplynulých dňoch viedli súdne ťahanice.

 

V rozpore so sobotňajšími informáciami sa napokon vo Varšave konajú totiž obe podujatia. Správy priniesla spravodajská televízia TVN24.

 

Hlava štátu sa ešte pred odštartovaním prvého z pochodov zdravila s občanmi, vyjadrovala radosť z ich prítomnosti a upozorňovala, že mimoriadny deň, akým je 100. výročie nezávislosti krajiny, si zasluhuje dôstojný priebeh spomienkových podujatí.

 

Premiér Mateusz Morawiecki bol zasa podľa spravodajskej televízie TVP Info prvým gratulantom mladému páru po tom, čo mladík s poľskou štátnou vlajkou v ruke požiadal svoju milú na čele pochodu o ruku.

 

Na pokojný priebeh podujatí vo Varšave, ale aj ďalších mestách krajiny dohliada značný počet príslušníkov rôznych bezpečnostných zložiek, ale svoj príspevok avizovali v tejto oblasti aj samotní organizátori.

 

Naprieek tomu priebeh varšavských podujatí narušili popoludní lokálne incidenty menšieho charakteru. K väčším zrážkam zatiaľ v poľskej metropole, kde si pochody vynútil aj isté obmedzenia plynulosti MHD a dočasné uzavretie niektorých ulíc či námestí, nedošlo.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies