Železničiari vo Svite spustili ďalšiu etapu modernizácie trate, cestujúci sa dočkajú aj novej stanice

NETKY.SK • 19 September 2020, 16:1 • 2 min
Železničiari vo Svite spustili ďalšiu etapu modernizácie trate, cestujúci sa dočkajú aj novej stanice

SVIT - Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) začali ďalšiu etapu modernizácie severného ťahu.

slovakia

left justify in out

Ide tak o prvú etapu plánovanej modernizácie úseku Liptovský Mikuláš – Poprad Tatry v rámci železničnej trate Žilina – Košice.

 

Projekt za milióny eur

Celkové náklady na realizáciu projektu dosiahli 97,5 miliónov eur, pričom viac ako 77,5 milióna sa prefinancuje z eurofondov. Zhotoviteľom tohto projektu je Združenie Tatry 2017, vedúci člen združenia je spoločnosť TSS Grade, a.s.

Na železničnej stanici vo Svite minister dopravy a výstavby SR Andrej Doležal slávnostne poklepal základný kameň na modernizácii trate Poprad - Lučivná.

 

img

 

„Železničná trať medzi Bratislavou a Žilinou je už takmer kompletne zmodernizovaná. Teraz prichádzajú na rad úseky od Žiliny do Košíc. Podtatranská časť, ktorá sa dnes začína modernizovať, je prvou lastovičkou, ktorá prináša toľko očakávané zmeny na železnici smerom na východ. Občania budú môcť cestovať opäť o niečo pohodlnejšie a rýchlejšie,” povedal Doležal.

Cieľom je modernizácia trate, aby dosiahla požadované parametre v zmysle legislatívy Európskej únie.

 

Vlaky tu budú jazdiť 160km/h

Úsek dlhý 12,8 km je súčasťou hlavného európskeho železničného koridoru Rýn - Dunaj. Keď sa práce dokončia, vlaky tu budú môcť jazdiť rýchlosťou 160km/h.

 

„Som veľmi rád, že vybudovaním modernej železničnej trate sa zvýši komfort a plynulosť jazdy a tým sa v konečnom dôsledku znížia negatívne účinky dopravy na okolité prostredie, ktoré budú eliminované aj ďalšími technickými opatreniami. Týmto by som chcel poprosiť obyvateľov dotknutých oblastí, aby strpeli a vydržali toto náročné obdobie, ktoré o dva roky prinesie skvalitnenie dopravy v regióne,“ uviedol generálny riaditeľ ŽSR Miloslav Havrila.

 

img

 

Cestujúci sa dočkajú novej železničnej stanice

Modernizáciou trate sa dosiahne nová úroveň technickej vybavenosti a použiteľnosti zabudovaním najmodernejších a najprogresívnejších prvkov.

 

Stavba je rozdelená na úseky Poprad – Svit, Svit – Štrba a jej súčasťou bude aj modernizácia železničnej stanice vo Svite.

 

V rámci modernizácie vybudujú a zrekonštruujú sedem železničných mostov. Vybudujú aj dva nové podchody pre cestujúcich.

 

V celom modernizovanom úseku sa zrušia existujúce železničné priecestia. V miestach s obytnou zástavbou, teda v Poprade, Svite a Lučivnej, budú pozdĺž trate vybudované protihlukové steny. Práce by mali byť ukončené v júli 2022.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona