Vo Švédsku sa buduje 5G sieť, čínske spoločnosti však majú problém

NETKY.SK • 21 Október 2020, 8:1 • 2 min
Vo Švédsku sa buduje 5G sieť, čínske spoločnosti však majú problém

ŠTOKHOLM - Švédsko zakázalo účasť čínskych technologických spoločností Huawei a ZTE na budovaní nových vysokorýchlostných bezdrôtových sietí.

slovakia

left justify in out

Zákaz používania

Švédsky poštový a telekomunikačný úrad (PTS) v utorok zakázal štyrom operátorom uchádzajúcim sa o frekvencie v nadchádzajúcej aukcii spektra pre nové siete 5G používať zariadenia od spomínaných firiem. Operátori, ktorí plánujú použiť existujúcu telekomunikačnú infraštruktúru pre 5G siete sa tiež musia zbaviť všetkých využitých zariadení od Huawei a ZTE. PTS vysvetlil, že podmienky stanovili na základe hodnotení Švédskej vojenskej a bezpečnostnej služby.

 

img

 

Ako nástroj čínskej vlády? 
Spoločnosť Huawei v reakcii na pravidlá PTS uviedla, že ju "prekvapili a sklamali". Firma čelí podozreniam zo strany USA, že by ju Peking mohol prinútiť k uľahčeniu kybernetickej špionáže. Spojené štáty sa preto snažia presvedčiť svojich spojencov v Európe, aby sa jej vyhli. Huawei obvinenia popiera.

 

img


Zákaz Huawei a ZTE vo Švédsku pri budovaní 5G sietí predstavuje veľkú príležitosť pre domácu konkurenciu, švédsku firmu Ericsson a fínsku Nokiu.

Nové 5G siete sa považujú za kritickú infraštruktúru. Šéf švédskej spravodajskej služby SAPO Klas Friberg sa v tejto súvislosti v utorok vyjadril, že zahraničné mocnosti v ostatných rokoch zintenzívnili svoju spravodajskú aktivitu a 5G siete by tak mali v krajine zaviesť bezpečne už od začiatku.

 

img

 

"Čína je jednou z najväčších hrozieb pre Švédsko. Čínsky štát vykonáva kyberšpionáž na podporu vlastného ekonomického rozvoja a rozvoja svojich vojenských schopností. To sa deje prostredníctvom rozsiahleho zhromažďovania spravodajských informácií a krádeží technológií, výskumu a vývoja. To je to, čo musíme brať do úvahy pri budovaní 5G siete budúcnosti," povedal Friberg.

Huawewi popiera, že predstavuje bezpečnostné riziko. "Huawei nikdy nespôsobil ani najmenšiu hrozbu pre švédsku kybernetickú bezpečnosť a nikdy to neurobí. Vylúčením Huaweiu nebudú švédske siete 5G zabezpečené. Skôr to vážne zabrzdí konkurenciu a inovácie," uviedla firma vo vyhlásení.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona