Vo štvrtok Dunaj dosiahne výšku nad desať metrov!

NETKY.SK • 4 Jún 2013, 14:00 • 2 min
Vo štvrtok Dunaj dosiahne výšku nad desať metrov!

BRATISLAVA - Hladina Dunaja, ktorá dnes prekonala hranicu 8,5 metra, by mala vo štvrtok (6. 6.) dosiahnuť až desať metrov.

slovakia

left justify in out

"Najvyššie hodnoty vodných stavov na Dunaji, teda kulminácie, očakávame v Devíne vo štvrtok v popoludňajších hodinách na úrovni 940 až 980 cm, v Bratislave vo štvrtok podvečer na úrovni 980 až 1020 cm," informovala hydrologička zo Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) Michaela Mikuličková.

V Medveďove sa očakáva kulminácia v piatok (7. 6.) vo večerných hodinách na úrovni 930 až 980 cm, v Komárne v sobotu (8. 6.) popoludní na úrovni 830 až 880 cm. "Ako posledná by mala kulminovať hladina Dunaja v Štúrove, a to v sobotu vo večerných hodinách na úrovni 750 až 800 cm. Očakávané kulminačné prietoky by sa mali približovať, resp. prekračovať hodnoty zodpovedajúce 100-ročnému maximálnemu prietoku," doplnila hydrologička.

"Ako sme predpokladali, zrážková činnosť v povodí Dunaja v Nemecku a Rakúsku značne zoslabla. Oproti predvčerajším 60 až 90 mm tam spadlo zo včera na dnes zväčša už len do 10 mm, čo spôsobilo výrazné poklesy vodných hladín na alpských prítokoch Dunaja, kde sa situácia stabilizuje a je predpoklad ďalšieho poklesu," povedal hydrológ zo SHMÚ Peter Smrtník. Dodal, že povodňová voda sa kumuluje v hlavnom toku Dunaja, pričom v nemeckom profile Passau v pondelok (3. 6.) popoludní až k večeru zaznamenali kulmináciu.

Kulminácia sa pomaly presúva nižšie na rakúsky úsek a momentálne je pozorovaná v profile Linz. "Bude sa presúvať na úsek Dunaja v dolnom Rakúsku. V profiloch Ybbs a Kienstock sa kulminácia postupne očakáva dnes v neskorších popoludňajších až večerných hodinách," priblížil Smrtník.

Na slovenskom úseku Dunaj stúpal počas celej noci. Naďalej pokračuje aj výrazný vzostup vodnej hladiny v dolnej časti Moravy, ktorý je spôsobený vzdutím z Dunaja. Informácie poskytol hovorca SHMÚ Ivan Garčár.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies