Vo Francúzsku začali vyšetrovať financovanie volebnej kampane prezidenta Macrona

NETKY.SK • 26 Jún 2018, 07:41 • 2 min
Vo Francúzsku začali vyšetrovať financovanie volebnej kampane prezidenta Macrona

PARÍŽ - Francúzska prokuratúra začala v pondelok vyšetrovať financovanie kampane úradujúceho prezidenta Emmanuela Macrona z roku 2017.

slovakia

left justify in out

Tento krok prichádza po sťažnosti voči neznámym osobám, ktorú v meste Lyon podali miestni predstavitelia stredopravej opozície. Podľa nich existujú znaky, že Macronovu kampaň podporili tamojšie úrady. Vtedajší starosta Lyonu Gérard Collomb bol Macronovým stúpencom a v súčasnosti je vo funkcii francúzskeho ministra vnútra.

 

Prokuratúra sa zaoberá obvineniami vrátane údajného zneužitia verejných prostriedkov a nekalého financovania volebnej kampane. Jeden zo sťažovateľov, Stéphane Guilland, pre stanicu France 3 povedal, že existujú "znaky naznačujúce podiel miestnych úradov na kampani". V minulotýždňovom rozhovore pre rozhlasovú stanicu RCF Guilland spomenul tvrdenia, že predstavitelia mesta prenajali priestory pre podujatie spojené s Macronovou kampaňou a požadovali dopravné obmedzenia pred inou budovou.

 

Investigatívny portál Mediapart a stanica FranceInfo začiatkom tohto roka priniesli informáciu, že Macronova kampaň opakovane užívala výhody v podobe zliav od organizátorov podujatí.

 

Francúzska národná komisia pre kampane a politické financovanie však uviedla, že takéto zľavy sú bežnou komerčnou praxou a nepredstavujú skryté volebné financovanie.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies