Vnútro začalo vyhodnocovať ponuky v kritizovanom tendri na hardvér

NETKY.SK • 10 Máj 2013, 15:42 • 2 min
Vnútro začalo vyhodnocovať ponuky v kritizovanom tendri na hardvér

BRATISLAVA – Na ministerstve vnútra sa dnes uskutočnilo otváranie a vyhodnotenie ponúk v tendri na hardvér pre štátnu správu a ďalšie organizácie, ktorý kritizovali poslanci NR SR Lucia Žitňanská a Miroslav Beblavý (obaja SDKÚ-DS). Rezort vnútra na otváranie ponúk prizval aj novinárov, ktorí sa stali členmi komisie bez práva vyhodnocovať – čiže pozorovateľmi. O podrobnostiach zo zasadnutia komisie však informovať nemôžu.

slovakia

left justify in out

Žitňanská a Beblavý minulý týždeň vyzvali ministra vnútra Roberta Kaliňáka, aby zrušil megatender na hardvér pre štátnu správu a ďalšie organizácie. "Doterajšie skúsenosti s tendrami ministra Kaliňáka dokazujú, že jeho ministerstvo predstavuje pre centrálne obstarávanie viac riziko ako záruku transparentnosti a efektivity vynaložených finančných prostriedkov," napísali vo svojom stanovisku. Tender na dodávku hardvéru pre štátnu správu, ktorý ministerstvo vypísalo v decembri minulého roka, je podľa názoru dvoch opozičných poslancov v rozpore so zákonom. Zároveň vytvára priestor na manipuláciu nákupov, vznik kartelov a nehospodárne nakladanie s verejnými prostriedkami, tvrdia Žitňanská a Beblavý. Ako ďalej vysvetľujú, ministerstvo vnútra chce uzatvoriť zmluvy s viacerými dodávateľmi. Ide podľa nich o rámcovú zmluvu. Pri ohlásení súťaže tak muselo ministerstvo zverejniť predpokladanú cenu zákazky a zmluva by nemohla byť uzavretá na dlhšie ako štyri roky, píše sa v stanovisku. Ako dodávajú, v tomto prípade sa nezverejnila cena a zmluva má byť na päť rokov. Poslanci poukazujú aj na to, že ministerstvo nezverejnilo ani množstvo výrobkov, ktoré chce v súťaži nakúpiť. "Dnes preto nevieme, o aké peniaze v tendri na dodávku hardvéru ide, môžeme len predpokladať, že pôjde o stovky miliónov eur. Kritériá na vyhodnotenie súťaže sú podľa nášho názoru protizákonné, manipulovateľné a absurdné. Za protizákonné takisto považujeme aj to, že ministerstvo vnútra nám dodnes neposkytlo – napriek opakovaným žiadostiam podľa zákona o slobodnom prístupe k informáciám - súťažné podklady k tomuto tendru," píšu poslanci v stanovisku. 

Rezort vnútra reagoval, že v tejto súťaži ide o kvalifikačný systém dodávateľov technických zariadení, kde v prvej fáze sú tendrovaní dodávatelia a v druhej fáze sú určované presné zadania konkrétnych zákaziek vedúcich k uzavretiu zmluvy na konkrétne plnenie. Tento systém podľa vyhlásenia z ministerstva vnútra zabezpečuje naraz viacerým prijímateľom možnosť čerpať európske zdroje, doplniť si deficitné plnenia a realizovať súťaže na podporu prevádzky všetkých zariadení. "Ide o efektívne zadanie zákazky bez monopolizácie dodávateľa. Zároveň pripomíname, že už zo samotnej podstaty centrálneho verejného obstarávania nie je možné v oznámení o vyhlásení verejného obstarávania stanoviť predpokladanú hodnotu zákazky v konkrétnych číslach. Radi by sme zároveň akcentovali skutočnosť, že toto centrálne obstarávanie nepripravovala ROA, za ktorou, ako sa ukazuje, stojí opozícia, ale špecialisti na verejné obstarávanie rezortu vnútra. Preto môžeme v plnej miere garantovať vysokú profesionalitu a transparentnosť celého procesu," uvádza rezort vo svojom vyhlásení.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies