Vlani sa pripojilo na internet aspoň raz za týždeň 74 % Slovákov

NETKY.SK • 28 Máj 2014, 16:57 • 2 min
Vlani sa pripojilo na internet aspoň raz za týždeň 74 % Slovákov

BRATISLAVA - V roku 2013 sa pripojilo na internet aspoň raz za týždeň 74 % Slovákov, 61 % ho využívalo denne a 15 % internet ešte nikdy nepoužilo.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to z Hodnotiacej tabuľky digitálnej agendy 2014, ktorú vypracovala Európska komisia (EK).

 

Podľa zverejnených informácií počet ľudí v rámci EÚ, ktorí sa pripájajú na internet aspoň raz za týždeň, vzrástol do roku 2010 z 60 % na 72 %. Najväčší pokrok zaznamenalo Grécko, Rumunsko, Írsko, ale aj ČR a Chorvátsko. "Väčšina Európanov sa dnes s ľahkosťou pohybuje v digitálnom svete a dychtí po väčších možnostiach. Vyriešili sme problém prístupu na internet, ale rozdiely v digitálnych zručnostiach pretrvávajú," konštatovala podpredsedníčka EK Neelie Kroesová. "Keď sa nebudeme viac usilovať, v Európe vznikne znevýhodnená vrstva obyvateľstva, ktorej bude chýbať digitálna gramotnosť," dodala. 

 

V súčasnosti nakupuje online 47 % občanov EÚ, čo je nárast o 10 percentuálnych bodov, takže cieľ 50 % do roku 2015 sa podľa EK pravdepodobne podarí splniť. Vlani nakupovalo cez internet 44 % Slovákov. Pokles zaznamenalo Slovensko v oblasti využívania internetu na služby eGovernmentu. Kým v roku 2012 to bolo 42 %, v roku 2013 využilo služby eGovernmentu 33 % Slovákov. Na druhej strane hodnoty EÚ dosahujeme v oblasti prístupu k internetu v nemocniciach. Prístup k širokopásmovému internetu rýchlejšiemu ako 50 Mbps má 36 % slovenských nemocníc, čo predstavuje priemer EÚ. 

 

Zostávajúcimi výzvami podľa EK sú najmä malé podniky. Iba 14 % podnikov s menej ako 250 zamestnancami predáva online. V celej EÚ sa ani jediná krajina nepribližuje k cieľu dosiahnuť do roku 2015 priemernú úroveň 33 %. Problémom podľa EK je aj stagnujúce využívanie služieb eGovernmentu. "Používalo ich iba 42 % populácie EÚ. Pri súčasnom trende členské štáty cieľ 50 % do roku 2015 nedosiahnu," uzavrela komisia. 

 

V hodnotiacej tabuľke digitálnej agendy z roku 2014 sa posudzuje pokrok na úrovni EÚ i jednotlivých členských štátov, a to na základe 13 ukazovateľov výkonnosti. Správa vychádza z údajov za rok 2013. EK zatiaľ splnila 72 zo 101 cieľov v rámci Digitálnej agendy pre Európu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies