Vlády Francúzska a Nemecka spoločne riešili migračnú krízu a terorizmus

NETKY.SK • 8 Apríl 2016, 07:57 • 2 min
Vlády Francúzska a Nemecka spoločne riešili migračnú krízu a terorizmus

MÉTY - Francúzsky prezident Francois Hollande a nemecká kancelárka Angela Merkelová vyzvali vo štvrtok na aktivity smerujúce k stabilizácii Líbye. Dvojica európskych lídrov ďalej varovala, že obnovený chaos v tejto africkej krajine môže vyvolať novú vlnu utečencov, ktorí budú riskovať svoje životy pri nebezpečnej ceste v člnoch do Európy.

slovakia

left justify in out

"Krajina by sa mohla ponoriť do chaosu, čím dostanú pašeráci možnosť uviesť tisíce ľudí do nebezpečenstva," povedal Hollande po diskusii s Merkelovou vo francúzskom meste Méty. Nová líbyjská vláda bude mať podľa jeho slov zaručenú medzinárodnú podporu.

 

Stretnutie Hollanda a Merkelovou bolo podľa agentúry DPA pokračovaním pravidelných polročných konzultácií predstaviteľov francúzskej a nemeckej vlády. Rokovanie sa zameriavalo okrem iných tém predovšetkým na pretrvávajúcu utečeneckú krízu v Európe a boj proti terorizmu.

 

Merkelová opäť trvala na svojom stanovisku. Politička odporúča radšej posilnenie vonkajšej hranice Európskej únie namiesto uzatvárania jednotlivých národných hraníc v rámci reakcie na prílev migrantov utekajúcich pred vojnami v Afrike a na Blízkom východe.

 

Európa sa "musí čo najskôr vrátiť ku Schengenu", vyhlásil Hollande, čím narážal na dohodu stále platnú medzi väčšinou krajín európskej dvadsaťosmičky zaručujúcej bezvízový pohyb v rámci krajinách bloku.

 

"Odpoveď Európy na utečeneckú krízu musí byť zameraná na odstránenie príčin, prečo ľudia utekajú (zo svojej vlasti)," pokračovala Merkelová. Európa by preto podľa nej mala niečo podniknúť v sýrskom mierovom procese.

 

Politici sa ďalej dohodli na zriadení spoločnej francúzsko-nemeckej integračnej rady. Pomocou tohto orgánu si Paríž a Berlín budú pomáhať pri integračnom procese žiadateľov o azyl do oboch kultúr.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies