Vláda zvažuje otvoriť ambasády v Ramalláhu, Kábule aj v Baku

NETKY.SK • 18 December 2013, 11:32 • 2 min
Vláda zvažuje otvoriť ambasády v Ramalláhu, Kábule aj v Baku

BRATISLAVA - Slovensko chce diplomatické zastúpenie na palestínskych územiach v Ramalláhu, v afganskom Kábule aj v metropole Azerbajdžanu Baku. S myšlienkou zriadiť zastupiteľské úrady v týchto regiónoch prichádza ministerstvo zahraničných vecí v správe o stave siete zastupiteľských úradov SR v zahraničí, ktorú dnes schválila vláda.

slovakia

left justify in out

Otvorenie zastúpenia v Ramalláhu je podľa rezortu diplomacie dlhodobým zahraničnopolitickým zámerom. V súčasnosti prebiehajú technické rozhovory s českým ministerstvom zahraničných vecí o možnosti využívania priestorov ich úradu v Ramalláhu našimi diplomatmi. "Ukončenie predpokladáme v priebehu roka 2014 a bezprostredne po tom bude zriadený styčný úrad. Pôjde o pobočku zastupiteľského úradu v Tel Avive zriadenú rozhodnutím podpredsedu vlády a ministra zahraničných vecí," píše sa v správe. 

Dlhodobým cieľom našej diplomacie je podľa ministerstva aj otvorenie diplomatického zastúpenia v afganskom Kábule. Otvorenie úradu v Kábule závisí podľa rezortu zahraničia najmä od rozpočtových zdrojov a bezpečnostnej situácie. Ministerstvo by tiež chcelo zastupiteľstvo v Baku. "Azerbajdžan je dôležitý pre energetickú bezpečnosť EÚ a SR. Je to významná producentská a tranzitná krajina, čo ju robí dôležitou z hľadiska diverzifikácie zdrojov a trás prepravy energonosičov do EÚ," tvrdí správa. Azerbajdžan má podľa ministerstva záujem o rozvoj spolupráce s EÚ v energetike, doprave, obchode a modernizácii. "Existuje potenciál na bilaterálnu spoluprácu v obchodno-ekonomickej a energetickej oblasti. Perspektívnym zámerom zahraničnej služby SR je zriadiť v Baku malý, finančne nenáročný zastupiteľský úrad obsadený jedným diplomatom v spoločne zdieľaných priestoroch s partnermi z EÚ," mieni rezort diplomacie. V priebehu prvého polroka budúceho roka Slovensko zriadi veľvyslanectvo v gruzínskom Tbilisi. 

Ministerstvo tento rok úplne uzatvorilo zastupiteľský úrad v malajskom Kuala Lumpur a zrušilo konzulárne funkcie generálnemu konzulátu v Los Angeles. Poslední diplomati opustia západ Spojených štátov vo februári budúceho roka. Naopak, od júna funguje zastupiteľstvo v moldavskom Kišiňove. K 1. decembru tak Slovensko malo v zahraničí 90 zastupiteľských úradov, z toho 64 veľvyslanectiev, sedem misií pri medzinárodných organizáciách, deväť generálnych konzulátov, jednu pobočku zastupiteľského úradu, jeden Slovenský ekonomický a kultúrny úrad a osem slovenských inštitútov. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies