Vláda zmrazila pracovné tarify väzňov, chce zabrániť poklesu ich zamestnanosti

NETKY.SK • 9 December 2015, 12:08 • 2 min
Vláda zmrazila pracovné tarify väzňov, chce zabrániť poklesu ich zamestnanosti

BRATISLAVA – Odmeny väzňov za prácu v slovenských väzniciach sa na budúci rok nezvýšia. Rozhodla o tom vláda na svojom dnešnom zasadnutí.

slovakia

left justify in out

Na návrh ministra spravodlivosti Tomáša Boreca schválila nariadenie o tom, že výška pracovných taríf, na základe ktorých sú odmeňovaní obvinení vo výkone väzby a odsúdení vo výkone trestu, ostane na úrovni roku 2014.

 

Podobné opatrenie prijala vláda aj vlani, zárobky väzňov sa tak nezmenia druhý rok po sebe. Podľa riaditeľa Kancelárie generálneho riaditeľa Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) Andreja Baláža je dôvodom pre takýto krok konsolidácia verejných financií.

 

Baláž vysvetlil, že tarify obvinených a odsúdených mali byť v roku 2016 zvýšené koeficientom 1,07, čo by predstavovalo nárast odmien o 7 percent. V nadväznosti na to by sa zvýšili odvody do Sociálnej poisťovne a zdravotných poisťovní.

 

„Následné premietnutie zvýšenej pracovnej odmeny do ceny práce a služieb, ktoré poskytujú strediská vedľajšieho hospodárstva, by mohlo nepriaznivo ovplyvniť vývoj zamestnanosti obvinených a odsúdených,“ odôvodnil Baláž. Z celkového počtu zaraditeľných obvinených a odsúdených, ktorých je viac ako 7800, je v súčasnosti zaradených do práce 4484, čo predstavuje viac ako dvojtretinovú zamestnanosť (68,86 %).

 

Priemerná pracovná odmena obvinených a odsúdených za desať mesiacov tohto roka dosiahla podľa informácie ZVJS výšku 102,75 eura. V roku 2014 zarábali obvinení a odsúdení v priemere 101,98 eura.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies