Vláda v Británii chce povoliť registrované partnerstvá aj pre heterosexuálne páry

NETKY.SK • 2 Október 2018, 17:31 • 2 min
Vláda v Británii chce povoliť registrované partnerstvá aj pre heterosexuálne páry

LONDÝN - Páry zložené z osôb rôzneho pohlavia v Anglicku a vo Walese si budú môcť vybrať medzi registrovaným partnerstvom a manželstvom, oznámila v utorok britská premiérka Theresa Mayová. Informáciu priniesla stanica BBC.

slovakia

left justify in out

Opatrenie podľa vlády prinesie párom žijúcim v nemanželskom zväzku a ich rodinám väčšiu istotu. "Táto zmena zákona pomôže chrániť záujmy heterosexuálnych párov, ktoré chcú formálne potvrdiť svoj vzťah, ale nechcú sa zosobášiť," povedala Mayová. Vláda sa teraz podľa Mayovej bude zaoberať podrobnosťami návrhu.

 

Podľa vlády v Británii žije 3,3 milióna nezosobášených heterosexuálnych párov a takmer polovica z nich sa stará o deti. Na tieto domácnosti sa však nevzťahuje taká istá právna ochrana, ako na zosobášené páry.

 

Britský najvyšší súd v júni tohto roka rozhodol, že zákon o registrovanom partnerstve z roku 2004 je v rozpore s Európskym dohovorom o ľudských právach. Vzťahuje sa totiž len na homosexuálne páry. Zákon im poskytuje finančnú a právnu ochranu v prípade, že sa ich vzťah skončí - podobne ako pri rozpade manželstva.

 

V roku 2013 boli uzákonené manželstvá medzi homosexuálmi v Anglicku a vo Walese a v roku 2014 v Škótsku. Severné Írsko však tieto sobáše stále neumožňuje.

 

Česká vláda podporila návrh na uzákonenie homosexuálnych manželstiev



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies