Vláda Stredoafrickej republiky a ozbrojené skupiny sa stretli v Ríme: Podpísali dohodu o prímerí

NETKY.SK • 20 Jún 2017, 07:05 • 2 min
Vláda Stredoafrickej republiky a ozbrojené skupiny sa stretli v Ríme: Podpísali dohodu o prímerí

RÍM - Zástupcovia vlády Stredoafrickej republiky (SAR) a väčšiny ozbrojených skupín pôsobiacich v tejto krajine podpísali v pondelok v Ríme dohodu.

slovakia

left justify in out

Na základe dohody pristupujú k okamžitému prímeriu po viac ako troch rokoch nábožensky motivovaného konfliktu s tisícmi obetí na životoch.

 

Podľa vyjadrenia ministra zahraničných vecí Charla Armela Doubana ako jedného zo signatárov má tento dokument rozhodujúci význam pre "mierovú budúcnosť" SAR, mnohé podobné dohody z uplynulého desaťročia však stroskotali.

 

Najnovšie mierové úsilie sprostredkovala katolícka organizácia Komunita svätého Egídia so sídlom v talianskej metropole.

Podpísaniu dohody predchádzali rokovania medzi vládou SAR a 13 z celkovo 14 ozbrojených skupín, ktoré sú v tejto krajine v súčasnosti aktívne. Jediná nezúčastnená skupina takisto vyjadrila ochotu aktívne sa zapojiť do mierového procesu.

 

SAR ako prevažne kresťanskú krajinu zachvátil chaos po tom, ako tam v roku 2013 prevzalo moc islamské hnutie Séléka, čo vyvolalo odvety najmä zo strany kresťanských milícií. V dôsledku nábožensky motivovaného násilia zahynuli tisíce ľudí a svoje domovy musela opustiť približne štvrtina zo 4,7 milióna tamojších obyvateľov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies