Vláda I. Radičovej padla, poslanci neschválili euroval

NETKY.SK • 12 Október 2011, 18:25 • 2 min
Vláda I. Radičovej padla, poslanci neschválili euroval

Vláda I. Radičovej padla, poslanci neschválili euroval

slovakia

left justify in out

img

Vláda Ivety Radičovej (SDKÚ-DS) padla. Poslanci Národnej rady SR dnes totiž neschválili rozšírenie dočasného eurovalu a kabinetu tak nevyslovili dôveru. Za záchranný mechanizmus zahlasovalo len 55 poslancov, potrebných bolo minimálne 76 hlasov.
Za podporu eurovalu hlasovali podľa očakávania všetci prítomní poslanci SDKÚ-DS, KDH aj Mosta-Híd.     Všetci poslanci za SaS vytiahli svoje hlasovacie karty, euroval podporil len Martin Fecko. Kartu si vytiahol aj šéf Obyčajných ľudí Igor Matovič a traja poslanci za OKS, kladne hlasoval len konzervatívec František Šebej. Opozičný Smer-SD nehlasoval, SNS bola proti.
Odporcov eurovalu v radoch koalície nepresvedčili ani prosby premiérky, ktoré im adresovala tesne pred hlasovaním. "Ja vás prosím, dôverujte tejto vláde, že narába zodpovedne s verejnými financiami, že nezneužije ani na sekundu ťažko zarobené peniaze daňových poplatníkov. Záujem a dôveryhodnosť SR je to najcennejšie čo máme a čo ponúkame," povedala poslancom.
Slovensko tak ako jediná krajina eurozóny neschválila euroval. Minister financií Ivan Mikloš (SDKÚ-DS) v priebehu dnešného dňa povedal, že záchranný mechanizmus schváli parlament na druhý pokus pravdepodobne ešte tento týždeň.
Téma eurovalu sa podľa neho na Slovensku príliš spolitizovala. "Je to ťažká a nepopulárna téma, na ktorej sa pomerne ľahko populisticky vytĺka politický kapitál. Populizmus je vždy škodlivý, bez ohľadu na to, či ide o ľavicový alebo eurovalový populizmus," odkázal koaličnej SaS. Podľa ministra sa však nedá byť v eurozóne a inkasovať z nej iba výhody bez toho, aby sme sa zároveň nepodieľali na nákladoch riešenia jej problémov.
Spojenie hlasovania o eurovale s hlasovaním o dôvere vláde presadila premiérka Iveta Radičová (SDKÚ-DS). Ako oznámila, nepodarilo sa nájsť kompromis medzi SaS a zvyškom koalície ani po ponuke, že liberáli dostanú právo veta na jednotlivé pôžičky pre zadlžené krajiny aj možnosť slobodnej zelenej karty na schválenie trvalého eurovalu (ESM).

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies