Vláda dnes rozhodne o lokalitách s environmentálnou záťažou, ktoré prevezme štát

NETKY.SK • 6 September 2017, 06:13 • 2 min
Vláda dnes rozhodne o lokalitách s environmentálnou záťažou, ktoré prevezme štát

BRATISLAVA - Päť lokalít predstavujúcich environmentálnu záťaž prevezme štát, ktorý by sa mal postarať o ich odstránenie s využitím eurofondov.

slovakia

left justify in out

Pod ministerstvo životného prostredia prejdú lokality v bratislavskom Ružinove (Prístav), Kysuckom Novom Meste (NN Slovakia), kalové pole v Zubrohlave (ZŤS Námestovo) a bývalé kasárne v Kežmarku. Rozhodovať o tom dnes bude vláda.

 

Ministerstvo obrany získa lokalitu v Jamníku (kasárne Mokraď). V operačnom programe Kvalita životného prostredia je na riešenie environmentálnych záťaží vyčlenených celkom 180 miliónov eur. Koľko z toho pôjde na vyššie spomenuté lokality bude podľa envirorezortu závisieť od rozsahu ich znečistenia a výberu sanačných metód.

 

Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák (nominant Smeru-SD) prevezme 12. septembra funkciu predsedu 72. Valného zhromaždenia (VZ) OSN. V tejto súvislosti do New Yorku odcestuje 18. septembra slovenská delegácia vedená prezidentom SR Andrejom Kiskom, jej účasť na VZ dnes bude schvaľovať vláda. V delegácii bude aj štátny tajomník rezortu diplomacie Ivan Korčok, stály predstaviteľ SR pri OSN v New Yorku Michal Mlynár, podpredseda vlády pre investície a informatizáciu Peter Pellegrini (Smer-SD) a podnikatelia.

 

Z dôvodu vyššieho ako očakávaného ekonomického rastu sa celkový objem eurofondov na roky 2014 až 2020 pre Slovensko zníži o 68,8 milióna eur v troch operačných programoch. V rámci Operačného programu Integrovaná infraštruktúra (OPII) pôjde o zníženie o 17,43 milióna eur. Vyplýva to z materiálu, ktorý na rokovanie vlády predkladá minister dopravy Árpád Érsek (Most-Híd).

 

Poľnohospodárstvo dosiahlo vlani kladný výsledok hospodárenia, teda zisk pred zdanením vo výške 50,4 milióna eur. Rok predtým poľnohospodársky sektor zaznamenal zisk 36,8 milióna eur. Vyplýva to zo správy Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) o poľnohospodárstve a potravinárstve v SR za rok 2016, ktorú dnes tiež prerokuje kabinet.

 

Agrorezort na vládu predkladá aj Správu o lesnom hospodárstve v SR za rok 2016. Podľa nej tržby a výnosy lesného hospodárstva Slovenska vlani dosiahli výšku 508,26 milióna eur. V porovnaní s predchádzajúcim rokom tak vzrástli o 3,4 %.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies