Vláda chce v centrách podnikových služieb vytvoriť 20-tisíc pracovných miest

NETKY.SK • 7 Júl 2016, 13:11 • 2 min
Vláda chce v centrách podnikových služieb vytvoriť 20-tisíc pracovných miest

BRATISLAVA - Na Slovensku môže do roku 2020 vzniknúť až 20 tisíc nových pracovných miest v oblasti centier podnikových služieb (CPS). Vyplýva to z Koncepcie podpory centier podnikových služieb na Slovensku, ktorú vláda na štvrtkovom rokovaní prerokovala a schválila.

slovakia

left justify in out

Cieľom koncepcie je prijať niekoľko opatrení, ktoré uľahčia aktivity CPS na Slovensku, prilákajú nových investorov v tejto oblasti a posilnia postavenie Slovenska ako preferovanej krajiny pre tento typ investícií.


Centrá podnikových služieb sú pobočky zahraničných alebo slovenských firiem, ktoré vykonávajú vnútropodnikové služby pre svoje materské a sesterské spoločnosti alebo pre tretie strany. Patria medzi ne finančné služby a účtovníctvo, IT služby, služby zákazníkom, podpora ľudských zdrojov, predaj a spracovávanie zákaziek alebo nákup. Na Slovensku je v súčasnosti 43 takýchto centier, pričom minulý rok bolo v tejto oblasti zamestnaných viac ako 30 tisíc ľudí.


Základom koncepcie je rozpracovať opatrenia na podporu CPS, ktoré budú plniť orgány štátnej správy a ministerstvá. Úlohou dokumentu je tak podporovať rozvoj CPS, zvyšovať podiel zamestnancov v týchto službách a motivovať investorov zakladať a rozširovať CPS na Slovensku. "Sektor na Slovensku každoročne rastie, naďalej však zostáva potenciál na rýchlejší rozvoj,“ uvádza vládny dokument. Náklady ešte nie sú známe, avšak podľa vlády sú rozpočtovo pokryté.


Akčný plán, ktorý je súčasťou koncepcie, reaguje na zistené prekážky CPS. Jeho cieľom je zabezpečiť dostatočné množstvo pracovnej sily cez vzdelávanie a odbornú prípravu a uľahčenie príchodu vysokokvalifikovanej pracovnej sily zo zahraničia. Ďalším cieľom je vytvoriť prostredie podporujúce rozvoj a rast CPS vytvorením ich zoznamu a zvyšovaním povedomia o nich. Vláda chce tiež podporiť nové investície v oblasti CPS skrz program zameraný na príchod investorov v tejto oblasti, ktorý bude zohľadňovať ich špecifiká. Na to by mal slúžiť aj zámer pripraviť novelu zákona o investičnej pomoci.


Medzi hlavné sociálne a hospodárske prínosy centier patrí stabilizácia výroby zahraničných podnikov na Slovensku, zvyšovanie ich pridanej hodnoty a podpora nepriemyselnej ekonomiky. Taktiež majú pozitívne dopady na odbornú zamestnanosť v regiónoch a na kvalifikáciu mladých ľudí. "Slovensko sa vďaka nim stáva krajinou, ktorá má okrem silnej priemyselnej tradície potenciál aj v oblastiach finančníctva, IT a inovácií,“ uvádza sa v koncepcii.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies