Vietnamský parlament odobril zrušenie výstavby prvých jadrových elektrární

NETKY.SK • 22 November 2016, 18:03 • 2 min
Vietnamský parlament odobril zrušenie výstavby prvých jadrových elektrární

HANOJ - Vietnamský parlament odobril dnes rozhodnutie tamojšej vlády o zrušení plánov na výstavbu prvých dvoch jadrových elektrární v krajine. S odvolaním sa na miestne médiá o tom informovala agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Vietnamská vláda svoje rozhodnutie odôvodnila spomaľujúcim sa dopytom po elektrickej energii a poklesom cien iných zdrojov energie. Dodala, že chce namiesto toho investovať do naliehavejších potrieb v oblasti rozvoja infraštruktúry krajiny.


Vietnamský parlament ešte v roku 2009 schválil výstavbu dvoch jadrových elektrární s celkovým výkonom 4000 megawattov. Výstavba sa mala pôvodne začať v roku 2014, opakovane ju však odložili. Začiatkom roka 2014 vláda v Hanoji odsunula výstavbu oboch elektrární na rok 2020. Kontrakt na vybudovanie prvej elektrárne udelili podnikom z Ruska a zmluvu na druhý závod dostali spoločnosti z Japonska. Tie síce konečné rozhodnutie vietnamskej vlády zamrzelo, no uviedli, že ho budú rešpektovať.


Zrušenie výstavby elektrární však uštedrilo ranu Japonsku, ktoré po nehode v jadrovej elektrárni vo Fukušime z roku 2011, bojuje s poklesom predaja elektrickej energie a snaží sa preto budovať jadrové elektrárne inde, približuje AP.


Produkcia energie oboch jadrových elektrární, ktoré mali byť postavené okolo roku 2030, by dosahovala len asi 5,7 percenta z celkovej produkcie krajiny. Projekt, ktorý by stál okolo 17 miliárd eur, by tak nebol ekonomicky životaschopný vzhľadom na iné, lacnejšie zdroje elektriny, uviedli štátne médiá.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies