Viete, aké čaje sú prospešné pre naše zdravie?

NETKY.SK • 15 September 2017, 12:00 • 2 min
Viete, aké čaje sú prospešné pre naše zdravie?

Jeseň sa pomaly blíži a v sychravom počasí nám dobre padne aj šálka horúceho čaju. Ktoré z nich sú najzdravšie?

slovakia

left justify in out

Čaj je jedným z najobľúbenejších nápojov. Ľudia si ho doprajú predovšetkým v jesennom a zimnom období, kedy telo nielen príjemne zahreje, ale dodá mu aj množstvo dôležitých látok, ktoré v tejto časti roka postrádame. Zelený, čierny, bylinný i ovocný. Na trhu nájdeme skutočne široký výber. Siahnime však práve po tom, ktorý bude pre naše zdravie najvhodnejší.

 

Zelený čaj je významným antioxidantom. Vďaka ním pomáha telu zbavovať sa toxínov. Okrem toho je známy svojimi účinkami pri kardiovaskulárnych ochoreniach, pretože znižuje cholesterol a u žien aj riziko vzniku rakoviny prsníka. Svoje miesto si nájde i u ľudí, ktorí pracujú na redukcii hmotnosti.

 

Biely čaj má podobné účinky ako čaj zelený. Nakoľko sa však spracováva len minimálne, zachováva si oveľa väčšie množstvo polyfenolov známych svojimi antibakteriálnymi a protivírusovými účinkami.

 

Čierny čaj je pre mnohých náhradou kávy. Okrem toho, že priaznivo vplýva na srdce, obsahuje dostatočné množstvo kofeínu a tým redukuje pocit únavy a vyčerpania. Využíva sa tiež pri tráviacich ťažkostiach.

 

Kombucha je menej tradičný druh „čaju“. V skutočnosti ide totiž o hubu. Odvar z nej je bohatý na probiotiká, čím pomáha zdravej funkcii čriev. Pri jeho pití však treba myslieť na to, že obsahuje aj malé množstvo alkoholu.

 

Bylinné čaje sú rovnako veľmi populárne. Pomenovanie čaj tu však, podobne ako pri kombuchi, nie je celkom namieste. Ide o odvary či zápary z rôznych liečivých byliniek. Tie si môžeme buď sami dopestovať, nazbierať alebo zakúpiť v podobe rôznych zmesí. Každá rastlina má iné účinky, v zime je však najpopulárnejšia mäta pieporná, materina dúška a pamajorán, ktoré účinkujú pri problémoch dýchacích ciest, medovka je zasa výborná pri problémoch so spánkom.

 

Ovocné „čaje“ sa inak nazývajú aj infúzie. Ide o zmes sušených plodov, byliniek, korenín, prípadne kôry liečivých drevín. Tieto „čaje“ sú chuťovo veľmi rozmanité. Podľa zloženia sa odlišujú aj účinkami na náš organizmus. Uhasia smäd a chutia aj deťom. Pri ich kúpe je však dôležité pozrieť si, čo obsahujú. Zbytočné arómy či konzervačné látky sú totiž pre telo neprirodzené a škodlivé.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies