Pohronskú hradnú cestu otvorilo svetelným signálom takmer 500 ľudí

NETKY.SK • 28 Marec 2023, 15:30 • 2 min
Pohronskú hradnú cestu otvorilo svetelným signálom takmer 500 ľudí

BANSKÁ BYSTRICA - Tohtoročnú turistickú sezónu na hradoch Pohronskej hradnej cesty tak ako po minulé roky otvorili opäť tradičným svetelným signálom. Z viac ako desiatky lokalít si signál vzájomne posielalo takmer 500 ľudí. Informovala o tom Zuzana Jóbová z Krajskej organizácie cestovného ruchu (KOCR) Banskobystrický kraj Turizmus.

slovakia

left justify in out

"Na hrad Revište prišlo podľa nášho odhadu asi 50 ľudí, kolegovia z Teplice hlásili 50 ľudí, zo Sitna 50, z hradu Žakýl 60 a z Pustého hradu vo Zvolene viac ako 100 a aj ďalšie lokality hlásili veľmi zaujímavú účasť verejnosti," priblížil predseda združenia Zachráňme hrady a hradný pán hradu Revište Ratibor Mazúr.

 

img

 

Myšlienka vizuálne prepojiť hrady popri Hrone svetelným signálom vznikla v roku 2021 v čase protipandemických opatrení. Nasledujúci rok sa už podujatie konalo aj za účasti verejnosti a zúčastnilo sa na ňom približne 120 návštevníkov. "Aktivita nie je len symbolom toho, ako v minulosti fungoval signalizačný systém na Pohronskej hradnej ceste. Je pre nás aj symbolom spolupráce, dôkazom toho, že spoločnými silami dokážeme vytvoriť viac," skonštatoval predseda Banskobystrického samosprávneho kraja Ondrej Lunter.

 

Svetelným signálom sa počas uplynulého víkendu a tretieho ročníka podujatia podarilo prepojiť Zvolenský zámok, Pustý hrad, hrady Peťuša, Šášov, Teplica, Revište, Žakýl a cez vrch Sitno aj vartkovku nad Krupinou. Okrem deviatich oficiálne zapojených lokalít sa k spájaniu svetelným signálom pridali aj ďalšie lokality, ktoré boli v minulosti súčasťou signalizačnej siete. Išlo o vartovku v Banskej Bystrici, kaštieľ v Zolnej, kláštor Bzovík a lokality, kde kedysi boli vartovky, a to vrch Stráža nad obcou Bzenica, vrch Varta pri Žarnovici a Budička nad obcou Tŕnie.

 

img

 

Počas tohtoročného spájania hradov sa po neúspešných pokusoch z minulých rokov podarilo aj vizuálne spojenie s hradom Šášov. "Dva roky sme sa snažili spojiť s okolitými hradmi, ale nedarilo sa nám. Tento rok sme sa vybrali na lokalitu Vežička, ktorá zrejme v minulosti preberala signál z hradu Teplica a posielala ho ďalej obyvateľom stredného Pohronia," uviedol Rastislav Uhrovič zo Združenia za záchranu hradu Šášov. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona