VIDEO V Bayreuthe slávnostne otvorili obnovený Markgrófsky operný dom

NETKY.SK • 13 Apríl 2018, 06:24 • 2 min
VIDEO V Bayreuthe slávnostne otvorili obnovený Markgrófsky operný dom

BAYREUTH - Takmer šesť rokov trvali rekonštrukčné práce opernej scény Markgrófsky operný dom (Markgräfliches Opernhaus) v Bayreuthe v nemeckej spolkovej krajine Bavorsko, ktorú vo štvrtok večer slávnostne znovuotvorili za účasti tamojšieho krajinského premiéra Markusa Södera.

slovakia

left justify in out

Objekt, ktorý vznikol v 40. rokoch 18. storočia, je od 30. júna 2012 súčasťou Svetového dedičstva UNESCO. Ide o jednu z mála zachovaných divadelných stavieb z 18. storočia v Európe.

 

Budovu dala postaviť princezná Wilhelmína Pruská, skladateľka a manželka markgrófa Frederika z Bayreuthu. Architektonický návrh bol dielom Josepha Saint-Pierra, podobu interiéru vymysleli Giuseppe a Carlo Galliovci da Bibiena v štýle talianskeho neskorého baroka. Bavorsko investovalo do opravy operného domu okolo 29,6 milióna eur.

 

Markus Söder v slávnostnom príhovore označil budovu v barokovom štýle za jedinečný klenot a dodal, že ide o významnú súčasť franskej a bavorskej kultúrnej identity.

 

V slávnostný večer obnovenia prevádzky opernej scény uviedla Bavorská divadelná akadémia operu Artaserse nemeckého skladateľa Johanna Adolpha Hasseho (1699-1783), ktorej inscenácia mala pripomenúť otvorenie opery v roku 1748.

 

Podstatne slávnejší nemecký skladateľ Richard Wagner (1813-1883) zamieril v 19. storočí do Bayreuthu práve pre túto scénu, ktorá sa však ukázala ako nepoužiteľná pre jeho scénické nápady. Tak v Bayreuthe vznikol Festspielhaus, ktorý je každoročne dejiskom wagnerovských slávností.

 

Bavorské mesto má tak opäť dve funkčné operné scény svetového významu.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies