VIDEO Pri samovražedných útokoch na hotel v Mogadišu zahynulo najmenej 12 ľudí

NETKY.SK • 2 Január 2017, 18:32 • 2 min
VIDEO Pri samovražedných útokoch na hotel v Mogadišu zahynulo najmenej 12 ľudí

MOGADIŠO - Najmenej 12 ľudí zahynulo a ďalších minimálne 16 utrpelo zranenia pri dvoch samovražedných útokoch, ku ktorým došlo dnes v somálskej metropole Mogadišo, kde dvojica militantov odpálila nálože umiestnené v autách.

slovakia

left justify in out

K zodpovednosti za dnešný atentát sa prihlásila islamistická skupina aš-Šabáb. Medzi obeťami útoku sú štyria príslušníci somálskych bezpečnostných síl a osem civilistov. Pri útoku zahynuli aj obaja atentátnici.

 

Vysokopostavený príslušníka polície Ali Hassan Kulmiye uviedol, že k prvému výbuchu došlo po tom, ako príslušníci bezpečnostných síl zastavili na kontrolnom stanovišti neďaleko letiska v Mogadiše osobné auto, ktorého výbuch následne zničil stanovište a otvoril cestu pre ďalšieho atentátnika, ktorý sa odpálil v nákladnom vozidle.

 

 

"Cieľom oboch vodičov bol hotel Mier, ktorý je vyhľadávaný medzi západnými turistami, príslušníkmi vojsk Africkej únie v Somálsku (AMISOM) a vládnymi predstaviteľmi," dodal Kulmiye. Výbuchy ťažko poškodili aj hotel, ktorý sa nachádza blízko letiska, pričom podľa príslušníka polície Mohameda Hasana môže počet obetí dnešného útoku ešte stúpnuť.

 

 

Somálska republika prakticky prestala existovať ako celistvý štát v roku 1991, keď padol režim diktátora Siada Barrého. Medzinárodné spoločenstvo považuje za jedinú legitímnu vládu federálnu administratívu, ktorá však reálne ovláda len metropolu Mogadišo a niekoľko ďalších okresov. Zvyšok krajiny je pod kontrolou neuznaných úradov, klanov či radikálnych islamistických hnutí.

 

Jedným z nich je hnutie aš-Šabáb, ktoré má tesné kontakty s medzinárodnou teroristickou sieťou al-Káida. Aš-Šabáb vedie boj proti ústrednej vláde v Somálsku a svojimi výpadmi bráni aj humanitárnym operáciám OSN v krajine.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies