VIDEO Počet mŕtvych pri hromadných násilnostiach medzi väzňami stúpol na 27

NETKY.SK • 16 Január 2017, 07:30 • 2 min
VIDEO Počet mŕtvych pri hromadných násilnostiach medzi väzňami stúpol na 27

RIO DE JANEIRO - Dvadsaťsedem väzňov zahynulo pri násilnostiach v dvoch väzniciach na severe Brazílie. Oznámili to miestne úrady v nedeľu po potlačení najnovších zo série väzenských výtržností v krajine, ktoré si za dva týždne vyžiadali viac ako 100 mŕtvych.

slovakia

left justify in out

Boje medzi súperiacimi gangmi vypukli v nedeľu v susediacich väzniciach Alcacuz a Rogerio Coutinho neďaleko mesta Natal v štáte Rio Grande do Norte. Zásah s cieľom obnoviť poriadok sa z bezpečnostných dôvodov začal až v nedeľu ráno, keďže podľa správ zvnútra boli väzni stále ozbrojení a mimo svojich ciel.

 

 

Znepokojenie nad väzenskou vzburou vyjadril aj brazílsky prezident Michel Temer, ktorý v nedeľu uviedol, že ostro sleduje situáciu. Väznica Alcacuz je podobne ako mnohé takéto zariadenia v Brazílii preplnená. Oficiálne má kapacitu 620 miest, no v súčasnosti je prechodným domovom pre vyše 1000 odsúdených. K nepokojom tam došlo aj v novembri 2015, keď pod jedným z pavilónov objavili tunel.

 

Najnovšia vlna násilností v brazílskych väzniciach sa začala 1. januára, keď vo väznici v štáte Amazonas na severe krajiny zahynulo 56 trestancov. Mnohí z nich mali odseknuté hlavy alebo ich telá boli rozštvrtené. Len o pár dní nato, 6. januára, si zrážky medzi konkurenčnými gangmi vo väznici v štáte Roraima vyžiadali 33 životov odsúdených.

 

 

Medzi znepriatelenými gangmi prebieha spor týkajúci sa kontroly nad obchodom s drogami. Úrady v štáte Paraná na juhu krajiny medzitým oznámili, že z väznice v meste Piraquara utieklo v nedeľu 21 zadržiavaných osôb po tom, ako prerazili stenu pomocou výbušnín. Dvaja ďalší odsúdenci prišli o život, keď sa im policajti pokúsili zabrániť v úteku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies