VIDEO Oscary 2017 sú rozdané: Obrovský trapas, vyhlásili nesprávneho víťaza kategórie Najlepší film

NETKY.SK • 27 Február 2017, 06:30 • 2 min
VIDEO Oscary 2017 sú rozdané: Obrovský trapas, vyhlásili nesprávneho víťaza kategórie Najlepší film

LOS ANGELES - Nočné 89. udeľovanie cien americkej Akadémie filmových umení a vied ovládol muzikál La La Land, ktorý získal šesť Oscarov zo štrnástich nominácií.

slovakia

left justify in out

Najväčším prekvapením udeľovania 89. ročníka Oscarov v noci nadnes bolo chybné oznámenie muzikálu La La Land ako víťaza v kategórii najlepší film, ktoré na pódiu Dolby Theatre v Los Angeles oznámil herec, producent a scenárista Warren Beatty. V sále divadla prevládol šok a chaos, keď producentov muzikálu zastavili v ďakovnej reči a povedali im, že Beatty nesprávne prečítal text v obálke.
 

 

Zakročil moderátor večera Jimmy Kimmel a informoval, že víťazný najlepší film je dráma Moonlight režiséra Barryho Jenkinsa o dospievaní mladého afroamerického gaya v drogovej štvrti, ktorá si odniesla aj Oscara za najlepší adaptovaný scenár a Oscara za najlepšieho herca vo vedľajšej úlohe (Mahershala Ali).

 

Nesprávneho víťaza vyhlásili Warren Beatty a Faye Dunaway, ktorí podľa Beattyho dostali do rúk nesprávnu obálku. "Nebol to vtip," zdôraznil 79-ročný herec. Ďalšie dve trofeje pre snímku o dospievaní afroamerického geja v Miami získali Mahershala Ali v kategórii Najlepší mužský herecký výkon vo vedľajšej úlohe a Barry Jenkins s Tarellom Alvinom McCraneym za adaptovaný scenár. 

Muzikál La La Land o vzťahu začínajúcej herečky a džezového klaviristu bodoval v kategóriách Réžia (Damien Chazelle), Najlepšia pôvodná filmová pieseň (City of Stars), Najlepšia pôvodná filmová hudba (Justin Hurwitz), Kamera (Linus Sandgren), Výprava (Sandy Reynolds-Wasco, David Wasco) a Najlepší ženský herecký výkon v hlavnej úlohe, kde zvíťazila Emma Stone.  

 

Oscara za mužský herecký výkon v hlavnej úlohe si prevzal Casey Affleck (Miesto pri mori) a medzi herečkami vo vedľajších úlohách triumfovala Viola Davis (Fences). Najlepší pôvodný scenár podľa akademikov napísal Kenneth Lonergan pre drámu Miesto pri mori.

 

 

V kategórii cudzojazyčných filmov zvíťazil Klient iránskeho režiséra Asghara Farhadiho. Najlepším dokumentárnym filmom sa stal O.J.: Made in America. Medzi animovanými filmami triumfoval Zootropolis.   

 

Galavečer odštartoval Justin Timberlake s nominovanou piesňou Can't Stop the Feeling z filmu Trollovia. V priebehu ceremoniálu potom postupne vystúpili aj Lin-Manuel Miranda a Auli'i Cravalho s piesňou How Far I'll Go z animovanej snímky Vaiana: Legenda o oceáne, Sting s piesňou The Empty Chair z dokumentu Jim: The James Foley Story a John Legend predstavil piesne City of Stars a Audition (The Fools Who Dream) z muzikálu La La Land. 

 

 

V rámci tradičnej spomienky na hviezdy, ktoré navždy odišli v uplynulom roku, zaspievala Sara Bareilles.  


Počas ceremoniálu pripomenuli aj galavečer ôsmeho ročníka Governors Awards, na ktorom si v novembri čestné Oscary prevzali hongkonský herec, režisér, scenárista a majster bojových umení Jackie Chan, strihačka Anne V. Coates, vedúci kastingu Lynn Stalmaster a dokumentarista Frederick Wiseman. Priestor dostalo aj februárové odovzdávanie ocenení za vedecký a technický prínos, ktoré predstavili jeho moderátori Leslie Mann a John Cho. 

Ceremoniálom v hollywoodskom Dolby Theatre sprevádzal moderátor Jimmy Kimmel.

Prehľad ocenených v 89. ročníku udeľovania cien americkej Akadémie filmových umení a vied 
Najlepší film: Moonlight (Dede Gardner, Jeremy Kleiner, Adele Romanski) 
Najlepší mužský herecký výkon v hlavnej úlohe: Casey Affleck - Miesto pri mori 
Najlepší mužský herecký výkon vo vedľajšej úlohe: Mahershala Ali - Moonlight 
Najlepší ženský herecký výkon v hlavnej úlohe: Emma Stone - La La Land 
Najlepší ženský herecký výkon vo vedľajšej úlohe: Viola Davis - Fences 
Réžia: Damien Chazelle - La La Land 
Adaptovaný scenár: Barry Jenkins, Tarell Alvin McCraney - Moonlight 
Pôvodný scenár: Kenneth Lonergan - Miesto pri mori 
Najlepší cudzojazyčný film: Klient (réžia: Asghar Farhadi) - Irán
Najlepší dokumentárny film: O.J.: Made in America (Ezra Edelman a Caroline Waterlow)
Animovaný film: Zootropolis - Byron Howard, Rich Moore a Clark Spencer
Najlepšia pôvodná filmová pieseň: City of Stars (hudba: Justin Hurwitz, text: Benj Pasek a Justin Paul) - La La Land 
Najlepšia pôvodná filmová hudba: Justin Hurwitz - La La Land 
Kamera: Linus Sandgren - La La Land 
Kostýmy: Colleen Atwood - Fantastické zvery a ich výskyt 
Masky: Jednotka samovrahov - Alessandro Bertolazzi, Giorgio Gregorini and Christopher Nelson  
Strih: Hacksaw Ridge: Zrodenie hrdinu - John Gilbert 
Výprava: La La Land - Sandy Reynolds-Wasco, David Wasco 
Strih zvuku: Prvý kontakt - Sylvain Bellemare 
Mix zvuku: Hacksaw Ridge: Zrodenie hrdinu - Kevin O’Connell, Andy Wright, Robert Mackenzie a Peter Grace
Vizuálne efekty: Kniha džungle - Robert Legato, Adam Valdez, Andrew R. Jones a Dan Lemmon
Najlepší krátky animovaný film: Čvirik - Alan Barillaro a Marc Sondheimer  
Najlepší hraný krátky film: Školský zbor - Kristof Deák a Anna Udvardy 
Najlepší krátky dokumentárny film: The White Helmets - Orlando von Einsiedel a Joanna Natasegara 

 

05:46 Oscara za réžiu získal Damien Chazelle

Cenu americkej Akadémie filmových umení a vied za réžiu si prevzal Damien Chazelle za muzikál La La Land.

 

 

05:38 Oscary za scenáre

enu americkej Akadémie filmových umení a vied v kategórii Pôvodný scenár si prevzal Kenneth Lonergan vďaka dráme Miesto pri mori.  

Oscary za adaptovaný scenár dostali Barry Jenkins a Tarell Alvin McCraney za snímku Moonlight.  

 

05:30 Oscar z bronzu je pozlátený - v čase vojny bol však z umelej hmoty

Americká Akadémia filmových umení a vied každoročne udeľuje ocenenia Academy Award (Cena akadémie), ktoré vo filmovom svete symbolizuje najvyššie zadosťučinenie za tvorivý prínos vo filmovom umení. Oceneným odovzdáva pomerne ťažkú ligotavú sošku známu pod menom Oscar.

Odovzdávanie Oscarov sa deje na slávnostnom vyhlásení ich laureátov v Dolby Theatre v Los Angeles v Spojených štátoch amerických. V tomto roku sa koná už 89. ročník ceremónie, ktorú sleduje celý svet.

Soška z bronzu je vysoká 34 centimetrov, váži bezmála 3,9 kilogramu a je pozlátená 24-karátovým zlatom. Návrh scénografa Cedrica Gibbonsa previedol do skutočnej podoby sochár George Stanley. Soška má podobu rytiera s mečom, ktorý stojí na cievke filmového pásu s piatimi kruhmi. Tie predstavujú päť pôvodných profesijných sekcií Akadémie filmových umení a vied - hercov, režisérov, producentov, technikov a scenáristov.

História ceny siaha do roku 1927, keď Louis Mayer, šéf spoločnosti Metro-Goldwin-Mayer, založil v Los Angeles Akadémiu filmových umení a vied.

Akadémia po prvý raz udelila ceny 16. mája 1929 v 11 kategóriách a ich nositeľov odmenila pozlátenou soškou. Podľa jednej z legiend dostala soška meno Oscar v roku 1931 pre údajnú podobnosť so strýkom Margaret Herrickovej, knihovníčky a neskoršej riaditeľky akadémie. Oficiálnou prezývkou trofeje sa Oscar stal až v roku 1939.

Náhradou zo zafarbenej umelej hmoty poctili držiteľov Academy Award iba počas druhej svetovej vojny, v čase nedostatku kovov. Po vojne však akadémia tieto náhrady vymenila za originálnych Oscarov.

Dizajn samotného Oscara sa od jeho vzniku v roku 1929 podstatne nezmenil, upravoval sa iba podstavec, na ktorom je zospodu vyryté sériové číslo a na štítku upozornenie: "Soška sa nesmie predávať, prenechávať ani prevádzať do iného vlastníctva, ak predtým nebola ponúknutá filmovej akadémii". Laureáti, ktorí získali Oscara po roku 1950, podpísali totiž súhlas, že svoju zlatú sošku nikdy nepredajú.

 

05:25 Oscary za hudbu a pieseň

Cenu americkej Akadémie filmových umení a vied v kategórii Najlepšia pôvodná filmová hudba si prevzal Justin Hurwitz za muzikál La La Land.

Už o niekoľko minút neskôr získal spolu s Benjom Pasekom a Justin Paulom aj druhého Oscara za pieseň City of Stars z rovnakého filmu.  

 

05:08 Oscar za kameru

Cenu americkej Akadémie filmových umení a vied za kameru získal Linus Sandgren za prácu na muzikáli La La Land. 

 

04:56 Oscary za krátky hraný a krátky dokumentárny film

Oscary za krátky dokumentárny film si prevzali tvorcovia snímky The White Helmets Orlando von Einsiedel a Joanna Natasegara.

Ceny americkej Akadémie filmových umení a vied v kategórii Najlepší hraný krátky film dostali Kristof Deák a Anna Udvardy za Školský zbor.
 

04:41 Oscary za vizuálne efekty a strih

Oscary za vizuálne efekty si prevzali Robert Legato, Adam Valdez, Andrew R. Jones a Dan Lemmon za prácu na filme Kniha džungle. 

Cenu americkej Akadémie filmových umení a vied za strih dostal John Gilbert za vojnovú drámu Hacksaw Ridge: Zrodenie hrdinu. 

 

04:40 Iránsky film Salesman (Klient) má Oscara za najlepší cudzojazyčný film

Film Salesman (Klient) iránskeho režiséra Ašghara Farhádího získal v noci nadnes Oscara v kategórii najlepší cudzojazyčný film.

Pre Farhádí je to už druhý Oscar, v roku 2012 dostal Oscara v kategórii najlepší cudzojazyčný film za snímku Rozchod Nadera a Simin.

Režisér slávnostný ceremoniál v Los Angeles bojkotoval na protest proti spornému nariadeniu amerického prezidenta Donalda Trumpa zakazujúcemu vstup občanov Iránu a ďalších šiestich prevažne moslimských krajín na územie USA.

Vo vyhlásení, ktoré na pódiu prečítali, Farhádí povedal, že sa na ceremoniáli nezúčastnil "z úcty k ľuďom z mojej krajiny a z ďalších šiestich krajín, ktoré boli znevážené neľudským zákonom zakazujúcim vstup imigrantom do USA". 

"Rozdeliť svet na kategórie 'my' a 'naši nepriatelia' vyvoláva strach, nečestné ospravedlňovanie agresie a vojny," uviedol vo vyhlásení.

 

04:23 Oscary za animované filmy a výpravu

Cenu americkej Akadémie filmových umení a vied v kategórii Najlepší krátky animovaný film si prevzali Alan Barillaro a Marc Sondheimer za Čvirik. 

Oscary za najlepší animovaný film dostali Byron Howard, Rich Moore a Clark Spencer za Zootropolis. 

Za výpravu ocenili Sandy Reynolds-Wasco a Davida Wasca za prácu na muzikáli La La Land.  

 

04:10 Oscara v kategórii najlepší cudzojazyčný film získal iránsky film Salesman

 

Oscara v kategórii najlepší cudzojazyčný film získala v noci nadnes snímka Salesman (Klient) iránskeho režiséra Ašghara Farhádího, ktorý sa rozhodol slávnostný ceremoniál bojkotovať na protest proti spornému nariadeniu amerického prezidenta Donalda Trumpa zakazujúcemu vstup občanov Iránu a ďalších šiestich prevažne moslimských krajín na územie USA.

 

04:08 Oscara pre cudzojazyčný film získal iránsky Klient

Cenu americkej Akadémie filmových umení a vied v kategórii cudzojazyčných filmov získal Klient iránskeho režiséra Asghara Farhadiho.

 

03:49 Oscara pre cudzojazyčný film získal iránsky Klient

Cenu americkej Akadémie filmových umení a vied v kategórii cudzojazyčných filmov získal Klient iránskeho režiséra Asghara Farhadiho, ktorý sa na udeľovaní cien nezúčastnil na protest proti imigračnému výnosu amerického prezidenta Donalda Trumpa. 
 

03:49 Oscara za vedľajšiu úlohu získala Viola Davis

Cenu americkej Akadémie filmových umení a vied za herecký výkon vo vedľajšej úlohe si prevzala Viola Davis za stvárnenie Rose Maxson v dráme Fences.  

03:40 Prvého Oscara večera získal novopečený otec, herec Mahershala Ali

 

Prvého Oscara na dnešnom slávnostnom udeľovaní cien 89. ročníka prevzal čerstvý otec, herec Mahershala Ali, za svoju vedľajšiu úlohu v nezávislej dráme Moonlight. Ali vo filme zobrazujúcom dospievanie černošského gaya v drogovej štvrti stvárnil drogového dílera, ktorý prevzal úlohu chlapcovho náhradného otca. Pri preberaní ocenenia poďakoval svojim učiteľom a tiež manželke, ktorá pred štyrmi dňami porodila.

Oscara za najlepšie kostýmy získal film Fantastické zvery a ich výskyt, cenu za najlepšie masky Jednotka samovrahov.

Oscara za najlepší dokumentárny film dostal päťdielny seriál OJ: Made in America.

 

03:34 Oscary za strih a mix zvuku

Cenu americkej Akadémie filmových umení a vied za strih zvuku si prevzal Sylvain Bellemare za prácu na sci-fi Prvý kontakt. 

Oscary za mix zvuku získali Kevin O’Connell, Andy Wright, Robert Mackenzie a Peter Grace vďaka vojnovej dráme Hacksaw Ridge: Zrodenie hrdinu. 

 

03:20 Oscara v kategórii dokumentárnych filmov získal O.J.: Made in America

Ceny americkej Akadémie filmových umení a vied v kategórii Najlepší dokumentárny film si prevzali Ezra Edelman a Caroline Waterlow za snímku O.J.: Made in America. 

 

03:05 Oscary za masky a kostýmy

Ceny americkej Akadémie filmových umení a vied za masky si prevzali Alessandro Bertolazzi, Giorgio Gregorini a Christopher Nelson vďaka práci na akčnej snímke Jednotka samovrahov. 

Oscara za kostýmy získala Colleen Atwood za Fantastické zvery a ich výskyt.

 

3:00 Galavečer otvoril Justin Timberlake s jednou z nominovaných piesní

Slávnostný ceremoniál vyhlásenia víťazov 89. ročníka americkej Akadémie filmových umení a vied v hollywoodskom Dolby Theatre otvoril spevák Justin Timberlake. Vystúpil s jednou z piatich nominovaných piesní - Can't Stop the Feeling z animovaného filmu Trolovia.

Galavečer moderuje obľúbený moderátor jednej z amerických večerných talkšou Jimmy Kimmel, ktorý varoval, že dnešný ceremoniál bude trvať "výrazne dlhšie" ako tri hodiny. 

Doteraz najkratšie vyhlasovanie Oscarov bolo v roku 1959, kedy trvalo hodinu a 40 minút. Naopak najdlhšie bolo v roku 2002 - skončilo po štyroch hodinách a 23 minútach.

Moderátor Kimmel povedal Timberlakovi, že ak program sledujú jeho bývalí kolegovia zo skupiny 'N Sync, určite ho zoberú nazad. Zabrúsil však aj do politiky, keď povedal, že politika prezidenta Donalda Trumpa prispela k tomu, že Oscary vyzerajú byť menej rasistické.

Najviac nominácií, rekordných 14, má romantický muzikál La La Land, ktorý ovládol už filmové ceny Zlatý glóbus. Takýto počet nominácií mal iba Titanic v roku 1997 a snímka Všetko o Eve v roku 1950. S ôsmimi nomináciami nasledujú sci-fi Arrival a dráma Moonlight. Po šesť nominácií majú filmy Hacksaw Eidge:Zrodenie hrdinu, Lion a Manchester by the Sea: Miesto pri mori.
 

2:54 Oscara za vedľajšiu rolu získal Mahershala Ali

Prvého Oscara 89. udeľovania cien americkej Akadémie filmových umení a vied si prevzal Mahershala Ali za herecký výkon vo vedľajšej úlohe drámy Moonlight.  

 

2:40 Na slávnosť odovzdávania Oscarov hviezdy prichádzajú po červenom koberci

Na prestížnu ceremóniu odovzdávania cien americkej Akadémie filmových umení a vied (Academy of Motion Picture Arts and Sciences) prichádzajú hostia po červenom koberci.

Vo svetlách reflektorov a bleskov fotoaparátov celebrity bojujú o titul najlepšie oblečenej osobnosti večera. Každoročne na ňom defilujú najmä dámy v róbach od svetových módnych dizajnérov v skutočne filmovej atmosfére.

Prestieranie červeného koberca je známe z literatúry. V tragédii Agamemnón gréckeho dramatika Aischyla z roku 458 p. n. l. sa hlavná postava, mykénsky kráľ Agamemnón vracia z bojov o Tróju a víta ho jeho manželka Klytaimnéstra. Na jeho počesť dáva kráľovná rozvinúť červený koberec, po ktorom hrdina kráča.

Veľkú popularitu nadobudol červený koberec práve v spojení s filmovou akadémiou. Jeho použitie bolo inšpirované výnimočnou udalosťou v USA pred rokom 1902. Železničná spoločnosť vtedy prestrela slávnostný červený koberec pri nastupovaní pasažierov do mimoriadneho vlaku 20. storočia (20th Century Limited).

V súčasnosti sa červený koberec používa všade, kde si chce hostiteľ výnimočne uctiť svojho hosťa. Prestiera sa pri príchode vzácnych štátnych návštev na letisku, alebo v minulosti na železničných staniciach.
 

2:20 Na červenom koberci v Dolby Theatre sa modrali stužky na podporu ACLU

Na červenom koberci v Dolby Theatre v Los Angeles sa zišli účastníci slávnostného ceremoniálu, na ktorom dnes vyhlásia laureátov 89. cien americkej Akadémie filmových umení a vied, známych ako Oscary. Viacerí z hostí - napríklad herečka Ruth Neggová či herec Lin-Manuel Miranda - prišli s modrou stužkou na podporu neziskovej organizácie ACLU, ktorá si kladie za cieľ brániť slobody zaručené ústavou a zákonmi USA. ACLU zohrala významnú úlohu pri spore o nedávnom migračnom dekréte amerického prezidenta Donalda Trumpa.


Očakáva sa, že politika bude rezonovať aj na dnešnom slávnostnom večeri. Podľa producenta však približne štvorhodinový program, ktorý bude moderovať Jimmy Kimmel, nebude vôbec politický.

Hongkonský herec, režisér, scenárista a majster bojových umení Jackie Chan dorazil na červený koberec s dvoma plyšovými pandami v žltých kabátikoch s logom UNICEF. Tlačovej agentúre AP povedal, že je pandím ambasádorom a tiež majiteľom dvoch pánd v Číne. Plyšové pandy nosí, ako povedal, všade so sebou a necháva sa s nimi fotografovať a pripusti možnosť, že ich vydraží a výnos venuje na charitu.

Chan minulý rok dostal čestného Oscara.

Počas slávnostného večera zaznie všetkých päť nominovaných piesní z filmov La La Land, Odvážna Vaiana, Trolovia a Jim: The James Foley Story v podaní Justina Timberlaka, Stinga, Johna Legenda a Lin-Manuela Mirandu.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Šelestiak
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies