VIDEO Neuveriteľná transplantácia tváre: Muž sa opäť teší zo života

NETKY.SK • 5 December 2018, 06:00 • 2 min
VIDEO Neuveriteľná transplantácia tváre: Muž sa opäť teší zo života

Cameron Underwood hovorí, že od transplantácie tváre sa konečne nehanbí pohľadov alebo rozprávať sa s ľuďmi. Lekári v Californii odviedli skvelú prácu.

slovakia

left justify in out

"Mám nos a ústa, takže sa môžem usmievať, hovoriť a jesť tuhé jedlá znova," hovorí. Cameron prehovoril dva roky po tom, ako sa v roku 2016 pokúsil o samovraždu.

 

Stratil tak nos, väčšinu svojej dolnej čeľuste a všetko okrem jedného z jeho zubov. "Som veľmi vďačný, že mám transplantáciu tváre, pretože mi dáva druhú šancu na život," hovorí Cameron.

 

img

Cameron pred svojim osudovým skaličením. Zdroj: Twitter

 

"Bol som schopný sa vrátiť k mnohým z aktivít, ktoré milujem, ako športovať a tráviť čas so svojimi priateľmi a rodinou. Dúfam, že sa čoskoro vrátim do práce a niekedy budem mať rodinu."

 

V januári tohto roka vykonalo viac ako 100 lekárskych pracovníkov 25-hodinovú operáciu v NYU Langone Health Center na Manhattane v New Yorku a ich "dielo" sa odhalilo tento týždeň.

 

img

Cameron pred operáciou a po nej. Zdroj: Twitter 

 

Operácia sa uskutočnila len 18 mesiacov po Cameronovom pokuse o samovraždu - čo centrum tvrdí, že je to najkratšie obdobie medzi zranením a operáciou v histórii USA.


Od prvej transplantácie tváre v roku 2005 bolo viac ako 40 vykonaných na celom svete. Operácia bola vedená Dr. Eduardom D. Rodriguezom, ktorý hovorí, spolu s lekárskymi pokrokami, že to bolo Cameronovo odhodlanie prežiť, čo pomohlo chirurgickému zásahu.

 


"Nakoniec je to všetko o pacientovi," tvrdia lekári. Cameronova transplantácia bola treťou, ktorú vykonal Dr. Rodriguez a hovorí, že relatívne krátky čas, počas ktorého Cameron žil so svojimi zraneniami, bol tiež hlavným faktorom pri jeho zotavení.


"V dôsledku, že sa s operáciami začalo v relatívne krátkom čase, sa nemusel zaoberať mnohými dlhodobými psychosociálnymi problémami, ktoré často vedú k problémom ako ťažká depresia, zneužívanie návykových látok a ďalšie potenciálne škodlivé správanie."

 

Počas lekárskeho zákroku doktor premiestnil a rekonštruoval hornú a dolnú čeľusť vrátane všetkých 32 zubov a ďasien.
Dolné viečka a nos boli nahradené a jeho jazyk potreboval rekonštrukciu.

 

V centre sa hovorí, že operácia bola najpokrokologickejšou transplantáciou tváre a pri prvej sa využila 3D donorová maska v USA.


"Môj syn pomáha Cameronovi žiť lepší život," povedala matka darcu tváre. Darcom bol 23-ročný Will Fisher, šachový šampión, aspirant spisovateľ a filmár. "Smrť môjho syna bola tragédiou," hovorí Willova mama Sally.

 

"Som však vďačná za to, že sme aj s jeho rozhodnutím dokázali dať život druhým, a najmä, že Will a Dr Rodriguez dali Cameronovi a jeho rodine šancu znova získať svoje sny."

 

"Byť súčasťou tejto skúsenosti bolo zdrojom sily pre mňa počas veľmi ťažkého obdobia." 

 

Cameron vzdal hold Willovi a podporil rodinu Fisherovcov počas svojho vystúpenia na tlačovej konferencii v nemocnici.
"Chcem, aby Sally a jej rodina vedeli, ako moja rodina a ja oceňujem ich dar a budem vždy ctiť odkaz Willa," povedal Cameron na tlačovej konferencii pre BBC. 


"Urobili sme toľko úžasných pokrokov v chirurgii, živým dôkazom toho je, že sa to deje iba vďaka špeciálnym ľuďom ako Will a jeho rodina," dokončili dojemné poďalovanie lekári.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies