VIDEO Jolieová chce spolupracovať s NATO v boji proti sexuálnym zločinom vo vojnách

NETKY.SK • 31 Január 2018, 16:30 • 2 min
VIDEO Jolieová chce spolupracovať s NATO v boji proti sexuálnym zločinom vo vojnách

BRUSEL - Americká herečka Angelina Jolieová by chcela v boji proti sexuálnemu násiliu ako vojnovému zločinu spolupracovať so Severoatlantickou alianciou.

slovakia

left justify in out

Hollywoodska hviezda a humanitárna aktivistka to vyhlásila v stredu počas návštevy centrály NATO v Bruseli. Bez zodpovednosti za takéto zločiny sa nedá dosiahnuť mier, upozornila Jolieová, ktorá pôsobí aj ako osobitná vyslankyňa Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR).

 

Bojovať proti sexuálnemu násiliu vo svete bude herečka podľa vlastných slov v spolupráci s NATO prostredníctvom lepšej odbornej prípravy, lepšieho monitorovania a informovania a zvyšovania povedomia o tomto probléme. "Použitie znásilnenia ako vojnovej zbrane bolo považované za nevyhnutný prvok konfliktu či ako menej závažný trestný čin, a ako problém príliš ťažký alebo príliš nepríjemný, aby sa s ním spoločnosti mohli zaoberať," povedala Jolieová.

 

"Toto je historická nespravodlivosť a rozhodujúca otázka pre medzinárodný mier a bezpečnosť," konštatovala herečka. Dodala, že znásilnenie ako zbraň zohralo významnú úlohu vo vojenských konfliktoch po celom svete a tiež pri vzniku utečeneckých vĺn.

 

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg v tejto súvislosti oznámil, že aliancia zvýši svoje už jestvujúce vzdelávacie a školiace programy o sexuálnom násilí pre vojakov členských krajín a aj partnerské ozbrojené sily. Táto vojenská aliancia podľa Stoltenberga takisto zintenzívni úsilie o monitorovanie a nahlasovanie násilia založeného na rodovej príslušnosti a mieni zvýšiť globálne povedomie o tomto probléme, povedal.

 

"Sexuálne násilie je vojnová taktika proti ženám a dievčatám, ale aj proti mužom a chlapcom," povedal Stoltenberg a dodal: "NATO už teraz na riešenie tejto otázky vynakladá veľa, stále sa však dá urobiť viac."

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies