VIDEO Čína má problém, niekto im rozkráda novú solárnu diaľnicu

NETKY.SK • 11 Január 2018, 07:47 • 2 min
VIDEO Čína má problém, niekto im rozkráda novú solárnu diaľnicu

JINAN – Novopostavenú solárnu diaľnicu, ktorú otvorili len 28. decembra, začal zatiaľ neznámy páchateľ rozoberať.

slovakia

left justify in out

Len 4 dni od otvorenia si miestni inšpektori všimli, že kus diaľnice chýba. Zatiaľ neznámy páchateľ vyrezal 2 metre dlhé panely diaľnice. Informoval o tom český web e15.cz.

 

Tunajšie médiá sa domnievajú, že lupičom nešlo o panely, chceli získať technológiu, ktorá sa pri výstavbe diaľnice použila a neskôr ju na trhu ponúkať ako lacnejší variant.  

 

Čína patrí medzi lídrov vo svete v oblasti solárnych elektrární. Vyvinuté technológie sa snažia používať čo najviac. Jedným z takýchto projektov bola aj výstavba solárnej diaľnice, ktorá je veľmi náročná na technologický postup a je oveľa drahšia ako tie klasické, ktoré poznáme. Jeden meter štvorcový stojí viac ako 390 eur. Podobný model diaľnice už majú aj vo Francúzsku, kde ju testovali pred dvoma rokmi a osvedčila sa. 

 

Takáto cesta dokáže vyrobiť napríklad dostatok elektriny na napájanie pouličného osvetlenia. Má to však jeden háčik. Investícia je násobne vyššia pre solárne panely, ktoré sú vo vozovke zapustené vodorovne.  



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies