FOTO a VIDEO Ničivá búrka na Slovensku: Zatopené ulice, popadané stromy a sfúknutý karavan v jazere

NETKY.SK • 1 August 2016, 18:05 • 2 min
FOTO a VIDEO Ničivá búrka na Slovensku: Zatopené ulice, popadané stromy a sfúknutý karavan v jazere

BRATISLAVA/KOMÁRNO - Hasiči zasahovali v dôsledku búrok v nedeľu (31.7.) a dnes nadránom na celom Slovensku 365-krát. Do prác sa zapojilo viac ako 500 profesionálnych a dobrovoľných hasičov. TASR informovala Zuzana Farkasová z hasičského prezídia.

slovakia

left justify in out

Hasiči odčerpávali najmä vodu z pivníc a odstraňovali padnuté stromy z ciest, áut či elektrického vedenia. Najhoršia bola podľa Farkasovej situácia v Nitrianskom kraji, kde absolvovali 270 výjazdov. "Museli sme odstraňovať i odtrhnutú reklamnú tabulu vo výjazde z rýchlostnej cesty R1 na severnom obchvate," povedala.

 

Spolu 37 výjazdov absolvovali hasiči v rámci Trnavského kraja od nedele 31. júla večer do dnešných skorých ranných hodín v dôsledku likvidácie následkov prudkého dažďa. Plné ruky práce mali s odstraňovaním spadnutých stromov na cestách a pri čerpaní vody zo zatopených pivníc. Najviac výjazdov mali do obce Cífer, kde opäť zaplavilo pivnice a záhrady rodinných domov a hasiči tam ešte aj teraz zasahujú.

 

"Príslušníkov Hasičského a záchranného zboru bolo nasadených dovedna 51 s 22 kusmi hasičskej techniky, členov Dobrovoľného hasičského zboru z obcí celkovo zasahovalo 109 s 28 kusmi hasičskej techniky," informovala dnes krajská trnavská hovorkyňa hasičov Júlia Kedrová. Najviac výjazdov - 11 bolo v Trnave, zasahovali aj hasiči zo Senice, Kútov, Holíča, Dunajskej Stredy, Veľkého Medera, Galanty, Serede, Piešťan a Hlohovca.

 

Medzi prípadmi, ktoré museli hasiči riešiť, bola aj strhnutá strecha na rodinnom dome v Šaštíne-Strážach. V Sekuliach silný nárazový vietor sfúkol do jazera Oširídz parkujúci karavan. Ako uviedla pre TASR starostka Sekúl Pavla Maxianová, v tom čase sa mali nachádzať v ňom dve alebo tri deti, ktorých sa snažil zachrániť ich starý otec a jeden muž, ktorý skočil do vody. "V čase príchodu hasičov na miesto udalosti sa osoby nachádzali už na brehu. Postihnutým osobám hasiči poskytli predlekársku prvú pomoc a odovzdali ich do starostlivosti záchrannej zdravotnej služby," dodala Kedrová.

 

 

V Trnavskom kraji mali hasiči 37 výjazdov, v Bratislavskom a Banskobystrickom po 16, v Trenčianskom 14. "Na východe Slovenska to bolo pokojnejšie, v Prešovskom a Košickom kraji zasahovali hasiči pre búrky šesťkrát," dodala Farkasová.

 

Silný prívalový dážď zatopil mnohé cestné komunikácie, podchody, pivnice, dvory rodinných domov a záhrady. Najviac boli postihnuté okresy Komárno, Štúrovo, Senica, Skalica, Pezinok, Malacky, Senec, Trnava, Galanta. Najhoršia situácia bola v Komárne, kde mali hasiči nahlásených až 100 zatopených miest. Informovala o tom hovorkyňa Prezídia Hasičského a záchranného zboru Zuzana Farkasová.

 


Hasiči podľa nej prijali za jednu hodinu na tiesňovú linku viac ako 200 volaní od občanov. "V postihnutých oblastiach zasahujú všetky hasičské stanice z Nitrianskeho kraja a dobrovoľní hasiči z Komárna a Hurbanova, ktorí vykonávajú odčerpávacie práce," uviedla Farkasová. Riaditeľ Okresného riaditeľstva HaZZ v Komárne zriadil v meste riadiaci štáb.

 

 

Najviac práce majú hasiči v mestskej časti Nová Stráž, kde zasahuje 30 profesionálnych a 20 dobrovoľných hasičov. S takmer 15 čerpadlami odčerpávajú zatopené miesta, doplnila informáciu o pokračujúcich odčerpávacích prácach Farkasová.


Silná búrka zasiahla mesto okolo 12.30 h a odznela zhruba po dvoch hodinách. Počas prudkého lejaka spadlo 80 až 100 milimetrov zrážok. Sprevádzalo ho krupobitie s priemerom krúp do dvoch centimetrov, ktoré upchali kanalizáciu a voda nemala kam odtekať. Búrka bola sprevádzaná silným nárazovým vetrom, ktorý v meste vyvracal stromy. „V týchto chvíľach hasiči odstraňujú v meste popadané stromy, ktoré spadli aj na elektrické vedenie, a odčerpávajú vodu na viacerých miestach,“ potvrdil hovorca Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Nitre Michal Varga.

 

Okres Komárno je jedným z viacerých okresov na Slovensku, pre ktoré v súčasnosti platí hydrologická výstraha 1. stupňa, ktorú vydal Slovenský hydrometeorologický ústav.

 

 

Silná búrka narobila problémy aj v okresoch Malacky, Senica a Skalica, kde po jej následkoch zasahovalo niekoľko desiatok hasičov. Situáciu komplikujú najmä popadané stromy, ktoré zablokovali dopravu aj na diaľnici D2 na 13 km v oboch smeroch. Ako ďalej agentúru SITA informovala Zuzana Farkasová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru (HaZZ), hasiči zasahujú aj v obci Sekule, kde silný vietor odfúkol do jazera dva karavany. V oboch prípadoch to bolo bez zranení. Počet výjazdov hasičov stále pribúda.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies