VIDEO: Bolsonaro obvinil ochranárov zo zámerného podpálenia amazonského pralesa

NETKY.SK • 22 August 2019, 8:28 • 2 min
VIDEO: Bolsonaro obvinil ochranárov zo zámerného podpálenia amazonského pralesa

SAO PAULO - Kontroverzný brazílsky prezident Jair Bolsonaro na seba opäť strhol pozornosť. Zodpovednosť za požiare amazonského pralesa pripísal podpaľačstvu ochranárov.

slovakia

left justify in out

Bolsonaro povedal, že požiare môžu súvisieť "kriminálnymi činmi" neziskových organizácií, ktoré chcú šíriť obraz ničeného amazonského pralesa po tom, ako im jeho vláda zastavila financovanie. Požiare podľa prezidenta vypukli "na strategických miestach", pričom sú podľa jeho slov "náznaky, že tam boli ľudia, aby to natáčali". Bolsonaro neponúkol novinárom žiadne dôkazy, ktoré by potvrdzovali jeho slová, pričom priznal, že žiadne nemá.

 

 

Z údajov brazílskeho Národného ústavu pre vesmírny výskum (INPE) vyplýva, že počet lesných požiarov v Brazílii vzrástol počas prvých mesiacov roku 2019 v porovnaní s vlaňajškom až o 84 percent.

 

Od januára do augusta bolo zaznamenaných takmer 73.000 požiarov. Za celý rok 2018 ich pritom bolo 39.759, uviedol INPE. Ide o najväčšie množstvo požiarov v amazonskom dažďovom pralese od roku 2013 po tom, ako ich počet v posledných dvoch rokoch klesal. Od minulého štvrtka bolo podľa INPE identifikovaných viac než 9500 nových požiarov, z ktorých väčšina vypukla v Amazónii.

 

V posledných dňoch zahalil hustý dym niekoľko brazílskych miest. Ako napísala stanica BBC, náhle stmavnutie oblohy v meste Sao Paolo, ku ktorému došlo v pondelok, spôsobili tiež lesné požiare. Toto mesto pritom leží vo vzdialenosti až 2700 kilometrov od amazonských pralesov.

 

 

Brazílsky prezident Jair Bolsonaro je terčom kritiky za svoj postoj voči ochrane životného prostredia. Pred ekologickými záujmami a ochranou dažďového pralesa totiž uprednostňuje aktivity farmárov či baníkov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona