Víchrica na Britských ostrovoch a vo Francúzsku narušila dopravu a dodávky elektriny

NETKY.SK • 3 Január 2018, 12:20 • 2 min
Víchrica na Britských ostrovoch a vo Francúzsku narušila dopravu a dodávky elektriny

DUBLIN/PARÍŽ - Zaplavené ulice, vyvrátené stromy a tisíce domácností bez elektrickej energie - taká bola situácia v častiach Írska a Veľkej Británie po tom, ako sa ostrovmi v noci na stredu prehnala víchrica Eleanor.

slovakia

left justify in out

Vo Francúzsku spôsobila táto víchrica v stredu výpadok elektriny pre približne 200 000 domácností po celej krajine, vrátane 30 000 domácností v oblasti hlavného mesta Paríž. Informoval o tom francúzsky štátny dodávateľ elektrickej energie.

 

Veterná smršť Eleanor bičovala v stredu sever Francúzska, pričom vietor dosahoval rýchlosť vyše 140 kilometrov za hodinu. V sociálnych médiách sa objavili fotografie zničených áut, zrútených lešení a vyvrátených stromov.

 

Približne 2000 pracovníkov vyslali do terénu do 49 francúzskych departementov, aby obnovili dodávky energie. V týchto departementoch vyhlásili stav pohotovosti.

 

Vietor s rýchlosťou 117 kilometrov za hodinu bičoval aj najväčšie parížske letisko Charlesa de Gaulla. Správa letiska uviedla, že prevádzku letov narušili preventívne bezpečnostné opatrenia a lety mierne meškajú. Opatrenia majú zaručiť bezpečné nastupovanie pasažierov do lietadla, vysvetlila tlačová agentúra AP.

 

Víchrica Eleanor sa v noci na stredu prehnala aj oblasťami Írska a Británie - výsledkom sú zaplavené ulice, vyvrátené stromy a tisíce domácností bez elektrickej energie. Víchrica napáchala značné škody a narušila cestnú i železničnú dopravu. Ako informovala stanica BBC, vo Walese utrpel zranenia muž, na ktorého auto spadol strom. Bez dodávok elektriny sa dočasne ocitlo 27 000 domácností v Írskej republike a viac ako 12 000 domácností v Severnom Írsku.

 

V Írsku zaznamenali po príchode Eleanor vietor s rýchlosťou do 155 kilometrov za hodinu, píše agentúra DPA. V Británii Meteorologický úrad hlásil z noci najvyššie nárazy vetra s rýchlosťou 161 kilometrov za hodinu v grófstve Cumbria na severe Anglicka.

 

Varovanie pred vetrom naďalej platí pre Wales, Anglicko, väčšinu Severného Írska i časti južného Škótska, meteorológovia však očakávajú zmiernenie situácie v priebehu dňa, keď sa atmosférický útvar presúva nad Severné more.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Filin
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies