VI. ročník medzinárodného klobáskového festivalu v Sládkovičove

NETKY.SK • 26 Február 2013, 10:44 • 2 min
VI. ročník medzinárodného klobáskového festivalu v Sládkovičove

VI. ročník medzinárodného klobáskového festivalu v Sládkovičove - Kultúra SLÁDKOVIČOVO – V sobotu 23.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

imgSLÁDKOVIČOVO – V sobotu 23.februára 2013 sa v Sládkovičove konal už VI. ročník medzinárodnej súťaže vo výrobe klobás , ktorá sa teší čoraz väčšiemu záujmu odbornej aj „konzumnej“ verejnosti. My Vám prinášame rozhovor s hlavným organizátorom tohto podujatia, predsedom občianskeho združenia Klobáskový Klub Sládkovičovo, Františkom Rumanom.

Uplynulý víkend sa v Sládkovičove konal už VI. ročník klobásového festivalu. Kto ho organizoval?

Festival opäť organizovalo občianske združenie Klobáskový Klub Sládkovičovo s aktívnou podporou Mesta Sládkovičovo.

Koľko družstiev sa zúčastnilo tohto ročníka a keďže je to medzinárodné podujatie, aká bola zahraničná účasť?

VI. ročníka sa zúčastnilo 26 družstiev, z toho 6 ich bolo zo zahraničia. Z Českej Republiky k nám zavítali dve družstvá, z Maďarska boli tri a jedno družstvo z Báčskeho Petrovca zo Srbska.

V akých kategóriách sa súťažilo a ako dopadlo celkové vyhodnotenie jednotlivých súťaží?

Hlavná súťaž pozostávala z výroby čerstvých klobás, prezentácie tradícií, kultúry a originality. Súčasne prebiehala aj „vedľajšia“ súťaž o najchutnejšiu suchú klobásu. Celkové vyhodnotenie na prvých troch miestach bolo nasledovné:

Čerstvé klobásy                                                       Suché klobásy

1. Diovke Klobáskového Klubu Sládkovičovo             1. Hraško team Sládkovičovo

2. Király team Košúty                                                2. Poľovnícky spolok DUNA Sládkovičovo

3. R.O. Família Sládkovičovo                                     3. Motobike team Sládkovičovo

 

Kto hodnotil jednotlivé súťaže?

Jednotlivé súťaže hodnotili 7-členné poroty. V porote boli nominovaní aj zahraniční porotcovia a čestným členom poroty bol i pán Marián Labuda st. ako aj Patrik Herman, redaktor z TV Markíza.

Aká bola tohtoročná návštevnosť?

Aj napriek nepriaznivému počasiu sme mali slušnú účasť. Podľa odhadov festival navštívilo okolo 1200 návštevníkov.

Aké špeciality čakali na návštevníkov festivalu?

Návštevníkom sme ponúkli rôzne špeciality ako pečená klobása i jaternica, zabíjačková kaša, kapustnica, bravčový guláš, držkový paprikáš, huspenina, šišky, trdelníky, varená kukurica a na zapitie týchto dobrôt varené víno.

Na festivaloch zvyčajne vystupujú aj rôzne súbory alebo známe tváre. Kto vystupoval počas VI. ročníka tohto festivalu a aké známe tváre sa v Sládkovičove objavili?

Na festivale už tradične účinkuje kapela Dušana Fóku. V kultúrnom programe vystúpili deti z folklórneho súboru Matičiarik Sládkovičovo, taktiež divadelný súbor Hahota Sládkovičovo. Hlavným hudobným hosťom festivalu bola skupina Funny Fellows s Csongorom Kassaiom. Okrem nich sa festivalu zúčastnili aj ďalšie známe osobnosti ako Marián Labuda st., ktorý bol čestným hosťom festivalu a zároveň čestným členom poroty spolu s Patrikom Hermanom (redaktor TV Markíza) a do súťaže sa aktívne zapojil Lukáš Latinák so svojim súťažným družstvom „HURKA team“. Na festivale sa objavili aj poslanci NR SR Luboš Petrák (Smer SD), Béla Bugár a Gábor Gál (Most-Híd).

Boli na tomto ročníku klobásového festivalu prekonané nejaké rekordy z minulých ročníkov?

V tomto ročníku bol najväčší záujem v počte prihlásených družstiev, ktorých bolo asi 30, avšak z kapacitných dôvodov sme umožnili účasť „len“ 26 družstvám a po prvýkrát bolo jedným z prihlásených družstiev čisto ženské - Diovke Klobáskového Klubu, ktoré hneď uchmatlo prvé miesto.

Čo bude čakať návštevníkov na VII. ročníku klobásového festivalu, chystáte nejaké novinky?

Keďže chceme, aby bol aj ďalší ročník atraktívny a niečím originálny, organizačný tím rozhodne niečo prichystá. Momentálne ešte len vyhodnocujeme aktuálny ročník, takže na novinky máme ešte chvíľku čas.

Aké sú plány do budúcna?

Rozhodne si chceme udržať úroveň podujatia, poprípade ešte skvalitniť gastronomický servis a organizačné detaily festivalu. Dňa 9.3.2013 bude odvysielané už natočené „Nebíčko v papuľke“ s Jardom Židekom a členmi Klobáskového Klubu a v blízkej budúcnosti plánujeme aktívnu účasť na ďalších gastronomických podujatiach a súťažiach doma i v zahraničí. V polovici marca (16.03.2013) sa bude konať Slovenský deň v obci Csorvás (Maďarsko), kde si návštevníci môžu pozrieť ukážku zabíjačkových tradícií. V máji sa opäť vyberieme do Maďarska, do obce Gerendáš, kde sa bude konať súťaž vo výrobe klobás, v júli zase do Brezovej pod Bradlom, kde prebehne súťaž vo varení „Apkovho gulášu“ a v septembri navštívime českú obec Ivančice, kde sa bude konať Grillfest. Okrem toho sa budeme zúčastňovať menších domácich akcií.

Na záver ešte predseda OZ Klobáskový klub dodal: „Ďakujeme všetkým zúčastneným družstvám, ako aj návštevníkom ktorí pripravili skvelú atmosféru. Ďakujeme tiež všetkým dobrovoľníkom, ktorí nám pomohli pri organizovaní tohto náročného podujatia. Takéto podujatie nie je možné zabezpečiť bez podpory sponzorov, ktorým taktiež srdečne ďakujeme.“

My sa už teraz tešíme na ďalší ročník tohto skvelého festivalu klobáskových špecialít a rôznych dobrôt a prajeme ešte viac spokojných návštevníkov.

{{youtube src="https://www.youtube.com/watch?v=XJ6iAl4gDEI"}}

{{youtube src="https://www.youtube.com/watch?v=ZGW8AQQ12rc"}}



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies