Venzuelského opozičného lídra Lópeza odsúdili na takmer 14 rokov väzby

NETKY.SK • 11 September 2015, 09:50 • 2 min
Venzuelského opozičného lídra Lópeza odsúdili na takmer 14 rokov väzby

CARACAS - Prominentného venezuelského opozičného lídra Leopolda Lópeza odsúdili vo štvrtok na takmer 14-ročné odňatie slobody. Informovala o tom dnes agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Lópeza uznal venezuelský súd za vinného z organizácie pouličných protivládnych protestov v roku 2014, ktoré vyústili do usmrtenia 43 ľudí, a to spomedzi oboch politických táborov. Udelili mu trest vo výške 13 rokov a deviatich mesiacov. Štyridsaťštyriročného lídra opozičnej strany Vôľa ľudu (Voluntad Popular, VP) zatkli vo februári 2014. Vo venezuelskom armádnom väzení Ramo Verde doposiaľ strávil 19 mesiacov, teraz sa doň vráti.

 

Napriek očakávanému verdiktu sa pred budovou súdu v metropole Caracas rozpútali potýčky medzi Lópezovými stúpencami a provládnymi zástancami, doplnil spravodajský server BBC.

 

Lópezov prípad si vyslúžil rozsiahlu domácu i medzinárodnú kritiku. Pridala sa k nej vláda Spojených štátov, ako aj viaceré ľudskoprávne skupiny, napríklad OSN. Tie obvinili venezuelskú vládu na čele s prezidentom Nicolásom Madurom z pošliapavania ľudských práv a požadovali Lópezovo prepustenie.

 

"Toto nie je len útok na slobodu a zákonnosť... ale aj provokácia Venezuelčanov," uviedol Jesús Torrealba, líder opozičnej koalície, do ktorej spadá aj Lópezova strana VP.

 

Leopoldo López patrí k prominentným predstaviteľom venezuelskej opozície už dlhé roky. V rokoch 2000-2008 bol starostom caracaskej mestskej časti Chacao. Aktívnu úlohu zohral aj v protivládnom puči v roku 2002, keď sa opozícii nakrátko podarilo zosadiť vtedajšieho prezidenta Huga Cháveza.

 

López pochádza z bohatej venezuelskej rodiny a je zároveň priamym potomkom sestry národného hrdinu Simóna Bolívara. Jeho predkom je aj prvý venezuelský prezident Cristóbal Mendoza.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies