Venezuelský prezident stanovil štátny sviatok lásky k Chávezovi

NETKY.SK • 6 November 2013, 14:17 • 2 min
Venezuelský prezident stanovil štátny sviatok lásky k Chávezovi

CARACAS - Venezuelský prezident Nicolás Maduro vydal v utorok dekrét, ktorým spravil z 8. decembra sviatok svojho zosnulého predchodcu Huga Cháveza. Oficiálny názov znie "Deň lásky a lojality k najvyššiemu veliteľovi Hugovi Chávezovi a otčine".

slovakia

left justify in out

Stanovený bol na ôsmeho decembra, keďže presne v tento deň v roku 2012 ťažko chorý Chávez naposledy vystúpil s prejavom na verejnosti, aby o štyri mesiace definitívne podľahol doteraz bližšie nešpecifikovanému druhu rakoviny. V rovnaký deň sa však budú v juhoamerickej krajine konať regionálne voľby, ktoré preveria vplyv vládnej Madurovej strany v rôznych častiach krajiny. Ako napísal prezident na margo svojho predchodcu, "zmenil Venezuelu, ktorá bola 20 rokov v zajatí temnosti kapitalizmu, a stál pri zrode otčiny plnej nádeje".

Hugo Chávez zomrel v marci vo veku 58 rokov po dvojročnom ťažkom boji s rakovinou. Nepomohli mu ani početné operácie v kubánskej Havane a niekoľko cyklov chemoterapie. S prezidentom, celosvetovo známym svojimi výrokmi a bohatou podporu štátom dotovaných sociálnych programov pre chudobných, sa po jeho smrti prišli rozlúčiť milióny jeho krajanov. Chávezom nástupcom sa v apríli stal Nicolas Maduro, jeho blízky spojenec, ktorý vo voľbách tesne porazil opozičného kandidáta Henriquého Caprilesa. Toho Chávez porazil vo voľbách v októbri 2012.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies