Veľký prelom: Vedcom sa prvýkrát podarilo vyliečiť pokusné žaby u chytridiomykózy

NETKY.SK • 19 November 2015, 10:01 • 2 min
Veľký prelom: Vedcom sa prvýkrát podarilo vyliečiť pokusné žaby u chytridiomykózy

BRATISLAVA - Medzinárodnému tímu vedcov sa vôbec po prvý raz podarilo zbaviť populáciu žiab smrteľného ochorenia chytridiomykóza, ktoré už vyhubilo niekoľko druhov obojživelníkov. Dokázali to u druhu Alytes muletensis, ktorý sa vyskytuje iba na španielskom ostrove Malorka.

slovakia

left justify in out

Odborníci v rámci päťročného projektu najprv nachytali žubrienky týchto žiab, ktoré potom v laboratóriu vykúpali v protiplesňovom roztoku. Spomínanú chytridiomykózu totiž spôsobuje pleseň druhu Batrachochytrium dendrobatidis. Žubrienky následne znova vrátili do prírody. Okrem toho pomocou bežného laboratórneho dezinfekčného prostriedku sterilizovali všetky miesta, kde sa tento druh rozmnožuje.

 

"Táto štúdia predstavuje veľký prelom v boji proti tomuto závažnému ochoreniu. Po prvý raz sa nám podarilo zbaviť voľne žijúcu populáciu tejto infekcie. Chytridiomycéty napadajúce obojživelníky sú vážnym problémom, ktorý si vyžaduje jednoduché, priame a prenosné riešenia. Naša štúdia je významným krokom k ich dosiahnutiu," uviedol Trenton Garner zo Zoological Society of London, ktorý spolu s kolegami uverejnil výsledky projektu v časopise Biology Letters.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies