Vedci z Banskej Bystrice vyvinuli systém na pomoc nevidiacim - inteligentnú budovu

NETKY.SK • 20 Jún 2016, 14:2 • 2 min
Vedci z Banskej Bystrice vyvinuli systém na pomoc nevidiacim - inteligentnú budovu

BANSKÁ BYSTRICA - Na pôde Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici dnes predstavili prototyp počítačového systému, ktorý môže výrazne pomôcť nevidiacim ľuďom. Je nainštalovaný v interiéri budovy, na základe čoho sa mení bežná stavba na takzvanú inteligentnú budovu.

slovakia

left justify in out

Prvú verziu systému dokončili na katedre informatiky fakulty prírodných vied v roku 2002 a nazvali ho ľudským menom Rudo, lebo sa prihovára nevidiacim pomocou syntetického hlasu. V tomto roku ukončili štvrtú verziu, ktorá obsahuje ďalšie podporné prostriedky pre nevidiacich.

 

„Doteraz vyvíjané systémy vo svete sa prioritne zameriavajú na asistenciu pri bývaní seniorov. Rudo je jedinečným špecifikom, pretože je zameraný na pomoc nevidiacim, a to bez rozdielu veku. Výskum vychádzal z potrieb nevidiacich a predchádzal mu aj prieskum v tejto oblasti. Podľa svetovej zdravotníckej organizácie má 1,5 percenta populácie vážne problémy so zrakom. Slovenská únia nevidiacich a slabozrakých má približne štyritisíc členov,“ uviedol autor systému Milan Hudec. Rudo pomáha nevidiacim napríklad monitorovať pohyb malých detí doma i v záhrade.

 

Dokáže upozorniť na prítomnosť neznámych osôb v okolí obydlia, pomáha obsluhovať elektrospotrebiče i regulovať vykurovanie. Systém je interaktívny, nevidiaci môže s ním komunikovať prostredníctvom klávesnice vybavenej Braillovým písmom.


Milan Hudec je sám nevidiacim a systém testuje vo svojom rodinnom dome už niekoľko rokov. Ako sa vyjadril, veľmi mu pomohol práve pri výchove maloletej dcéry. Využívanie systému v širšom meradle je však ešte hudbou budúcnosti. „My sme vedeckí pracovníci a ukončili sme prvú fázu na úrovni prototypu. Teraz je na rade fáza propagácie, začíname publikačnou činnosťou prezentovať systém doma i v zahraničí. Kým sa Rudo dostane do bežnej výroby, to môže trvať ešte aj desať rokov,“ povedal pre agentúru SITA.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona