Boris Johnson: „Som smutný, že sa musím vzdať najlepšej práce na svete.“

NETKY.SK • 7 Júl 2022, 14:31 • 2 min
Boris Johnson: „Som smutný, že sa musím vzdať najlepšej práce na svete.“

LONDÝN - Britský premiér rezignoval potom, čo z jeho vlády odišlo viac ako päťdesiat poslancov a štyria ministri, pričom ďalšieho odvolal sám.

slovakia

left justify in out

Kým ešte včera Boris Johnson deklaroval, že zo svojho postu odstúpiť nemieni, dnes svoje rozhodnutie zmenil a oznámil ho na  tlačovej konferencii. 

 

Vo svojom vyhlásení Johnson uviedol, že sa snažil presvedčiť kolegov o tom, že meniť vládu, keď majú taký silný mandát, nemá význam.

 

„Na medzinárodnej scéne je to však náročné presadiť. Nepresvedčil som ich," vyhlásil a dodal, že „nikto nie je nenahraditeľný. Mnohým sa uľaví, mnohí budú sklamaní. No som smutný, že sa musím vzdať tej najlepšej práce na svete," dodal britský premiér. 

 

 

img

 

Škandály

 

Tlak na Johnsonovu rezignáciu začal byť vyvíjaný najmä po dvoch škandáloch. Prvý je známy ako Partygate a odohral sa ešte minulý rok. Počas tvrdého lockdownu v súvislosti s koronavírusom, sa mali v jeho sídle na Downing Street konať viaceré večierky. Premiér sa najprv dlhé týždne tváril, že o ničom nevie a zapieral, nakoniec sa priznal a obyvateľom svojej krajiny sa ospravedlnil v priamom prenose. 

 

Druhým škandálom bolo nedávne dianie okolo bývalého námestníka hlavného whipa (poslanec, ktorý dohliada, aby príslušníci strany hlasovali v snemovni podľa straníckych záujmov) Christophera Pinchera, ktorý čelí obvineniu zo sexuálneho napadnutia.

 

Rovnako ako pri Partygate, Boris Johnson najprv tvrdil, že o vyšetrovaní nič nevedel. Downing Street neskôr uviedla, že na prípad zabudol a Johnson sa za pochybenie ospravedlnil.

 

img

 

Reakcie kolegov

 

Johnson dnes pred sídlom britských premiérov na Downing Street povedal, že zostane vo funkcii predsedu vlády až kým nebude vybraný nový vodca konzervatívcov.

 

Dvaja bývalí členovia jeho vlády, ktorých oslovil web denníka The Guardian, si myslia, že Johnson by mal odísť z funkcie hneď, nie až na jeseň. Mal by odísť ešte do dnešného večera a funkciu by mal prevziať vicepremiér Dominic Raab," povedal jeden z bývalých štátnych tajomníkov. Podľa toho druhého by mal Johnson odovzdať pečate úradu a odísť ešte dnes, aby mohla nastúpiť dočasná vláda".

 

Prečítajte si aj: Kremeľ reaguje na rezignáciu Borisa Johnsona: Nemáme ho radi!

 

img

Proti Borisovi Johnsonovi sa v Anglicku konali viaceré masové protesty.

 

Je nebezpečný? 

 

Nemenovaný vysokopostavený zdroj z prostredia Konzervatívnej strany, ktorý bol počas predchádzajúcich dvoch dní v kontakte s Johnsonom, pre Guardian uviedol: 

 

Jeho správanie počas uplynulých 48 hodín bolo bezohľadné a nevypočítateľné. Nemožno mu dať dôveru, aby viedol krajinu až do jesene. Len Boh vie, čo spraví. Je nebezpečný".

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ida Zeleznikova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies