Vedci vyrábajú syntetickú krv, má nahradiť tú skutočnú

NETKY.SK • 29 December 2017, 19:41 • 2 min
Vedci vyrábajú syntetickú krv, má nahradiť tú skutočnú

Krv je najvzácnejšia tekutina v ľudskom tele. Darcov je stále málo a lekári i vedci si lámu hlavu nad tým, ako dosiahnuť jej dostatok pre ľudí, ktorí ju potrebujú dodať.

slovakia

left justify in out

Keďže väčšina ľudí nie je ochotná kúsok svojej krvi darovať, istá britská firma preto začala vyvíjať jej umelú náhradu, ktorá by mohla tento problém vyriešiť, čím by započala aj novú revolúciu v medicíne.

 

Umelá či syntetická krv nesie názov SpheriSome Hb a mala by byť plnohodnotnou náhradou tej prirodzenej. Bonusom je to, že by sa úplne vylúčilo riziko nakazenia, ktoré hrozí pri klasickej transfúzii.

 

Zakladateľ firmy SpheriTech Don Wellings tvrdí, že krv SpheriSome Hb  sa dokáže z tela postupne vylúčiť, nehromadí sa v tkanivách, je netoxická, neimnogénna, neantigénna a nekarcinogénna.

 

Na podobných projektoch pracujú súčasne viaceré vedecké tímy. Napriek tomu sa zatiaľ nikde vo svete v praxi nepoužíva. Snáď je to len otázka času. 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies