Vedci tvrdia, že našli kľúč k spomaleniu starnutia, inšpirovali ich hlísty

NETKY.SK • 19 August 2015, 06:29 • 2 min
Vedci tvrdia, že našli kľúč k spomaleniu starnutia, inšpirovali ich hlísty

CHICAGO - Vedci objavili spôsob, ako vypnúť proces starnutia u červov - čo by neskôr mohli aplikovať aj na ľuďoch. Štúdia ukázala, že po dosiahnutí pohlavnej zrelosti začnú ,,dospelé bunky“ u červov spomaľovať vývoj.

slovakia

left justify in out

Genetický spínač umožňuje ,,vypnúť“ určité procesy starnutia, a chráni bunky v tele. Dobrá správa je, že ľudia majú rovnaký genetický spínač, spomalenie starnutia a odstránenie degeneratívnych chorôb tak môže byť realitou.

 

Genetické spínače za normálnych okolností spúšťajú proces starnutia vypnutím bunkovej stresovej reakcie, ktorá chráni bunky udržiavaním dôležitej bielkoviny. Vedci pri skúmaní hlíst zistili, že ,,vypínanie starnutia“ je vyvolávané zárodočnými kmeňovými bunkami, ktoré sa v skorej dospelosti začínajú reprodukovať. Biochemické prostredie u hlíst je podobné ako u ľudí, preto sú obľúbeným výskumným objektom pre štúdium biológie starnutia, a rovnako sa používajú na simulovanie ľudských ochorení.
 

,,Nebolo by pre spoločnosť lepšie, keby mohli byť ľudia zdraví a produktívni dlhšiu dobu počas svojho života?“ položil otázku Richard Morimoto, hlavný autor štúdie. ,,Naše zistenia naznačujú, že by mal byť spôsob, ako prestaviť tento genetický prepínač späť a chrániť naše bunky pred starnutím tým, že zvýši ich schopnosť odolávať stresu.“

Profesor Morimoto zistil, že zárodočné kmeňové bunky sú zodpovedné za výrobu vajíčka a spermie, ktoré ovládajú spínač. U zvierat, vrátane hlíst a ľudí je pre správne skladanie proteínov a bunkového zdravia potrebná reakcia tepelného šoku, a na túto oblasť si chce Morimoto posvietiť.


Testy ukazujú, že genetický spínač je spúšťaný počas niekoľkých hodín v priebehu dospievania, a vedie k potlačeniu reakcie tepelného šoku a ďalších buniek v dôsledku stresu. Pomocou kombinácie genetických a biochemických prístupov, našiel profesor Morimoto spôsob ako ochrániť proces teplotného šoku v ranej dospelosti, v čase začatia reprodukčnej zrelosti.
 

Vedci stále skúmajú molekulárne zmeny a pokles kontroly kvality bielkoviny. V jednom experimente, blokovali embryám odoslanie signálu vypnúť kontrolu bunkovej kvality. Zistili, že somatické tkanivá zostali u dospelých zvierat pevnými a odolný voči stresu.

 

Slová známej pesníčky možno raz predsa len ožijú.

 

Informácie pochádzajú zo stránky dailymail.co.uk.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies