Van Rompuy dostal Cenu Karla Veľkého za zásluhy o zjednotenie Európy

NETKY.SK • 29 Máj 2014, 19:00 • 2 min
Van Rompuy dostal Cenu Karla Veľkého za zásluhy o zjednotenie Európy

BERLÍN - Cenu Karla Veľkého za zásluhy o zjednotenie Európy prevzal dnes v nemeckom Aachene predseda Európskej rady Herman Van Rompuy.

slovakia

left justify in out

Pri tejto príležitosti zdôraznil, že EÚ musí obhajovať záujmy radových občanov, ak si má získať ich dôveru a nie iba záujmy podnikateľov a mobilnej, niekoľkými jazykmi hovoriacej elity populácie.
     

Je dôležité, aby EÚ nebola považovaná za prospešnú iba pre podnikanie, ale tiež pre zamestnancov, povedal v historickom Aachene, ktorý leží pri hraniciach Nemecka s Holandskom a Belgickom.
     

Milióny voličov prejavili minulý týždeň vo voľbách do Európskeho parlamentu svoju nespokojnosť s Bruselom, čím prispeli k bezprecedentným víťazstvám protieurópskych strán vo Francúzsku, v Británii a Dánsku a k ziskom populistov v ďalších krajinách, uviedla agentúra Reuters.
     

Van Rompuy v súvislosti s výsledkami eurovolieb povedal, že EÚ by nemala chrániť iba "mobilných" občanov, ale aj tých, ktorí zostávajú doma a hovoria iba jedným jazykom, jednoducho všetkých obyvateľov, vrátane spotrebiteľov požadujúcich lacný tovar.
     

Šesťdesiatšesťročný bývalý belgický premiér, ktorého mandát prezidenta EÚ sa končí v novembri, varoval pred niektorými populistickými návrhmi s tým, že "ochrana neznamená ústup za naše hranice. A neznamená ani komerčný protekcionizmus".
     

Zdá sa, že EÚ má väčšiu podporu mimo svojich hraníc ako v niektorých svojich členských krajinách, pokračoval Van Rompuy. Časť problému podľa neho tkvie v tom, že ľudia EÚ nikdy nepovažovali za svoj domov. Naopak, mnohí ju teraz považujú za "nevítaného agresora". Preto je životne dôležité, aby EÚ začali považovať za svojho ochrancu, napríklad pred finančnými špekuláciami alebo internetovým zneužitím, uviedol predseda Európskej rady.
     

Posolstvo občanov Európskej únii je podľa neho jasné: má byť silnejšia navonok, a súčasne poskytovať lepšiu starostlivosť pre svojich vlastných obyvateľov.   
     

Cenu Karla Veľkého v minulosti získali napríklad bývalý nemecký kancelár Helmut Kohl či prezidenti Václav Havel a Francois Mitterand. Vlani ju prevzala litovská prezidentka Dalia Grybauskaité.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies