Väčšina Lotyšov je proti prijatiu eura

NETKY.SK • 13 Máj 2013, 16:32 • 2 min
Väčšina Lotyšov je proti prijatiu eura

RIGA - Väčšina Lotyšov nesúhlasí so snahami vlády vstúpiť v januári 2014 do eurozóny, ukázal to v pondelok prieskum verejnej mienky agentúry TNS v pobaltskej krajine. Šesťdesiatdve percentá opýtaných s prijatím eura nesúhlasia, tridsaťšesť percent sa vyjadrilo za vstup do eurozóny.

slovakia

left justify in out

Dvojmiliónové Lotyšsko, niekdajšia krajina Sovietskeho zväzu, požiadala EÚ o vstup do eurozóny ako jej 18. člen. Podľa Rigy krajina spĺňa kritéria inflácie, verejného dlhu a deficitu. EÚ má o vstupe Lotyšska definitívne rozhodnúť začiatkom júla.

Prieskum sa uskutočnil v čase od 2.-23. apríla na vzorke 1016 Lotyšov vo veku od 15-74 rokov. Riga opakovane odmieta uskutočniť o otázke vstupu krajiny do eurozóny referendum a minister financií varoval, že taká voľba by mohla viesť k "rozličným druhom provokácií". Vláda dúfa, že vstup do eurozóny pomôže krajine zintenzívniť obchod a zvýšiť dôveru investorov. 

Sused Lotyšska Estónsko prijal euro v januári 2011 a tretia pobaltská krajina Litva to má v pláne v roku 2015.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies