V Zürichu zomrela vo veku 70 rokov bluesová legenda Johnny Winter

NETKY.SK • 17 Júl 2014, 14:02 • 2 min
V Zürichu zomrela vo veku 70 rokov bluesová legenda Johnny Winter

ŽENEVA - Vo veku 70 rokov zomrel v noci na stredu v izbe hotela vo švajčiarskej Ženeve americký bluesový gitarista, spevák, hráč na fúkaciu harmoniku a producent Johnny Winter. Oznámila to dnes agentúra AP s odvolaním sa na umelcovu agentku Carlu Parisiovú.

slovakia

left justify in out

Hovorkyňa zürišskej polície pre agentúru DPA uviedla, že prokuratúra nariadila pitvu, hoci v prípade Winterovej smrti sa nepredpokladá cudzie zavinenie. Winter naposledy vystúpil v sobotu na festivale v rakúskom Wiesene.

 

Johnny Winter, vlastným menom John Dawson Winter III, sa narodil 23. februára 1944 v Beaumonte v štáte Texas. Jeho mladší brat Edgar Winter je tiež hudobník. Zaujímavosťou je, že obaja sú albíni.

 

Svoju prvú kapelu si založil už vo veku 15 rokov. Zlom v jeho kariére nastal v roku 1968, keď o ňom napísal článok renomovaný časopis Rolling Stone, ktorý Winterovi vydláždil cestu k zmluve s vydavateľstvom Columbia Records. V tom istom roku založil skupinu s bratom Edgarom, o rok neskôr vydali prvý album s názvom Johnny Winter.

 

Najúspešnejšie obdobie zažil Winter v 70. rokoch, keď spolupracoval s legendami bluesu ako Muddy Waters či John Lee Hooker. Neskôr vystupoval s gitaristami Slashom a Ericom Claptonom a skupinou Allman Brothers.

 

Medzi najznámejšie Wintersove klasiky patria skladby "Rollin' and Tumblin'", "Bad Luck and Trouble" a "Good Morning, Little Schoolgirl". Časopis Rolling Stone neskôr zaradil Wintera medzi 100 najväčších gitaristov všetkých čias.

 

Za album Third Degree dostal Winter v roku 1986 cenu Grammy. V roku 1988 ho uviedli Bluesovej siene slávy.

 

Druhého septembra má Winterovi vyjsť nový album Step Back.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies